Actualiteiten

Grootste prijsstijging koopwoningen in 20 jaar

istock-12143179201-1266_680x520_fit

In het tweede kwartaal van 2021 waren bestaande koopwoningen in Nederland gemiddeld 13% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in een kwartaal in 20 jaar, melden CBS en het Kadaster.

Het aantal transacties was daarentegen 3,9% lager en kwam uit op 52.787. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was dit 20,8% minder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Aantal transacties dalen door heel Nederland
Het aantal transacties was in het tweede kwartaal van 2021 in bijna alle Nederlandse provincies lager dan in het tweede kwartaal van 2020. Alleen Limburg zag een kleine stijging van 5,4%. Naast Limburg lag het aantal transacties alleen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Friesland boven het landelijke gemiddelde. In Overijssel was de daling met 8,5% het grootst.

12% meer woningen verkocht dan in H1 2020
Ook al daalde het aantal transacties in het tweede kwartaal van 2021, als er wordt gekeken naar de eerste zes maanden van dit jaar ten opzichte van 2020 is er wel een stijging te zien. Zo zijn er 119.414 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 12% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Prijsstijging in alle provincies ruim boven de 10%
In alle provincies lag de prijsstijging van koopwoningen ruim boven de 10%. Voor het zesde kwartaal op rij was de jaar-op-jaarstijging groter dan een kwartaal eerder. De prijsstijging was, met 16,8%, het grootst in Flevoland. In Limburg was de prijsstijging, met 11,7%, het kleinst.

Aantal transacties G4 terug op oude niveau
In Rotterdam was het aantal woningen dat in het tweede kwartaal van 2021 van eigenaar wisselden 8,9% lager dan een jaar eerder. In de andere drie gemeenten zijn wel meer woningtransacties geregistreerd.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 nam het aantal transacties in de G4 sterk af. Na een recordaantal verkopen in het eerste kwartaal daalde in het tweede kwartaal het aantal transacties in Amsterdam en Utrecht sterk, richting het oude niveau. Ook in Rotterdam en Den Haag bewoog het aantal woningtransacties richting het oude niveau.

Van de vier grootste gemeenten van Nederland was de prijsstijging in Utrecht het grootst. Hier waren bestaande koopwoningen 14,0% duurder dan een jaar eerder. In Den Haag en Rotterdam lagen de prijzen van koopwoningen respectievelijk 13,2% en 12,9% hoger. De prijsstijging in Amsterdam was het kleinst (7,5 %).

Meer appartementen verkocht in tweede kwartaal
Alle woningtypen waren in het tweede kwartaal van 2021 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen was met 13,5% het grootst. Van deze type woningen zijn er daarentegen respectievelijk 10,3% en 9,3% minder verkocht dan een jaar eerder. Alleen het aantal transacties van appartementen lag in het tweede kwartaal hoger dan een jaar eerder (5,7 %).

17.707 transacties in juni
Het CBS en het Kadaster maakte ook vandaag de cijfers specifiek voor juni bekend: bestaande koopwoningen waren in juni 14,6% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na december 2000. In juni zijn er circa 18.000 woningtransacties registreerd. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.