Actualiteiten

Grote beleggers worden een steeds grotere speler

huizen-1422_680x520_fit

Grote beleggers zijn niet verantwoordelijk voor woningschaarste, maar met hun activiteiten houden ze die wel in stand, concludeert RIGO in een nieuw onderzoek naar grote (internationale) beleggers op de Amsterdamse woningmarkt.

In opdracht van Stichting Huurdersnetwerk Amsterdam onderzocht RIGO de activiteiten van grote beleggers (met meer dan 250 woningen) in Amsterdam. Er werd gebruik gemaakt van data over het bezit van particuliere verhuurders tussen 2017 en 2020.

RIGO concludeert dat grote beleggers zowel in absolute als relatieve zin een steeds grotere speler op de Amsterdamse particuliere huurmarkt zijn. Ze gedragen zich op een aantal vlakken anders dan hun kleinere tegenhangers. Zo richten ze zich op andere type woningen, doen ze vaker aan verduurzaming en investeren ze in andere stadsdelen: het bezit van grote beleggers is relatief vaker te vinden in Nieuw-West, Oost en recent ook Noord.

RIGO stipt daarnaast aan dat grote beleggers niet alleen gedreven worden door prijsstijgingen, maar vooral op zoek lijken te zijn naar schaalbaarheid. Daarnaast ziet het onderzoeksbureau dat grote beleggers, doordat ze in andere delen van de markt investeren, de ‘olievlek’ van beleggingsverhuur verder uitspreiden over de stad. Grote beleggers vormen zo een extra speler bovenop de bestaande spelers op de markt.Daarnaast maken deze partijen vaker gebruik van complexe eigendomsconstructies, bijvoorbeeld door hun bezit onder te brengen in verschillende bv’s.

Grote beleggers zijn niet verantwoordelijk voor woningschaarste, maar met hun activiteiten houden ze die wel in stand, concludeert RIGO. Het onderzoeksbureau doet twee aanbevelingen:

1) Bied concurrerend aanbod aan en verlicht zo de krapte. Te denken valt bijvoorbeeld aan wooncoöperaties die betaalbare woningen aanbieden tegen een rendement van niet meer dan nodig is om te kunnen blijven voortbestaan.

2) Vraag iets terug voor de aantrekkelijke rendementen die beleggers in Amsterdam verdienen; stel eisen aan goed verhuurderschap.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.