Actualiteiten

‘Halvering van transactievolume woningbeleggingen’

istock-12555803641-1270_680x520_fit

In de eerste zes maanden van 2021 werd in totaal voor €2,24 miljard aan huurwoningen verkocht. Een halvering ten opzichte dezelfde periode in 2020. Toen stond de teller al op €4,77 miljard, blijkt uit onderzoek van Capital Value.

Opvallend is dat de markt in het tweede kwartaal van 2021 flink is aangetrokken ten opzichte van het eerste kwartaal, toen het volume nog €600 miljoen bedroeg. Circa 58% van het volume in het eerste halfjaar werd gerealiseerd in nieuwbouw, een sterke stijging ten opzichte van het aandeel vorig jaar (toen nog 34%).

Pensioenfondsen minder actief in verkopen
In het eerste halfjaar waren pensioenfondsen minder actief in het verkopen van bestaand bezit (7%). Dit is volgens Capital Value te verklaren door alle verkopen die pensioenfondsen in het laatste kwartaal van 2020 hebben gedaan in aanloop naar de verhoging van de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Echter, de invloed van deze verhoging blijkt op de prijzen van het hoogwaardige segment gering.

Bij recente transacties van woningportefeuilles bleek dat beleggers bereid zijn biedingen uit te brengen op hetzelfde niveau als in 2020. Dit wordt veroorzaakt door het enorme beschikbare kapitaal, de lage rente, de prijsstijgingen van woningen in Nederland en het zeer beperkte aanbod van bestaande woningportefeuilles.

Pensioenfondsen grootste afnemers nieuwbouw
Met een aandeel van 63% in het totaalvolume zijn ontwikkelaars in de eerste zes maanden de grootste verkopers van huurwoningen. Pensioenfondsen zijn nog steeds grote afnemers van nieuwbouw. Het aandeel institutionele kopers in het totale transactievolume schoot omhoog naar 52%, terwijl dit in 2020 nog 43% was.

Meer investeringen in nieuwbouw verwacht
En wat zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar? Capital Value ziet dat Nederlandse institutionele beleggers al jaren een belangrijke rol spelen in het aanjagen van nieuwbouw in Nederland. Naar verwachting zullen zij ook in de tweede helft van 2021 zeer actief blijven in het verwerven van nieuwe huurwoningen. Ook zullen de komende zes maanden meer transacties van nieuwbouwhuurwoningen met buitenlandse pensioenfondsen tot stand komen. Met name woningen in het middeldure huursegment zijn populair.

Grote portefeuilledeals blijven uit
Ook vastgoedadviseur CBRE ziet in hun outlook dat beleggingen in de woningmarkt de komende tijd langzaam blijven oplopen, na een tijdelijke dip als gevolg van de overdrachtsbelasting. CBRE ziet dat het huidige volume vooral wordt gedreven door nieuwbouwtransacties, terwijl grote portefeuilledeals achterblijven. Toch blijft de woningsector ook dit jaar de grootste sector.

Kijkend naar de volledige vastgoedbeleggingsmarkt voorspelt CBRE dat dit zal oplopen naar€17 miljard in totaal. Ter vergelijking, in 2020 was het beleggingsvolume circa €18 miljard.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.