Actualiteiten

Iets minder nieuwbouwwoningen in 2023

Nieuwbouwwoningen 2023

Er werden in 2023 iets minder nieuwbouwwoningen opgeleverd (ruim 73.000) dan in 2022 (bijna 75.000). Dat meldt het CBS. De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw kwam vorig jaar uit op 0,9 procent.

Dalende trend

De daling van het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 komt overeen met een dalende trend in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in de voorbije twee jaar. Van 2019 tot 2021 liep dit aantal nog op, maar sindsdien neemt het cijfer af. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is volgens het CBS ‘een indicator voor de bouw in de nabije toekomst’. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Het aantal van ruim 73.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen ligt wel boven het gemiddelde van ruim 61.000 in de afgelopen tien jaar. Amsterdam kende in 2023 het hoogste aantal nieuwbouwwoningen (4.500). In de provincie Flevoland groeide de woningvoorraad relatief het meeste met 1,6 procent. In Limburg, Drenthe en Friesland (0,6 procent) het minst.

Totale woningvoorraad 

Naast nieuwbouw ontstaan er ook woningen door bijvoorbeeld splitsing van bestaande woningen en transformaties van kantoren. Daarnaast verdwijnen er woningen, onder meer door sloop en samenvoeging. Per saldo is de woningvoorraad in 2023 toegenomen tot 8,2 miljoen woningen.

Lees hier het volledige CBS-artikel inclusief grafieken en tabellen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.