Actualiteiten

Jonge vastgoedprofs zetten zorgvastgoed in schijnwerpers

jonge-vastgoedprofs-zetten-zorgvastgoed-in-schijnwerpers-1102_680x520_fit

Zorgvastgoed staat in de schijnwerpers. Vooral verpleeghuizen blijken, als het om verduur-zaming gaat, te moeten worden aangepakt. Beleggers hebben daarbij een functie. Vastgoedprofessionals Sebastiaan Roggeveen en Rianka Bikker laten er hun licht over schijnen.

Rianka Bikker is met haar 28 jaar de jongste vrouwelijke taxateur met een REV-titel in Nederland. Het betekent dat zij door het behalen van REV (Recognised European Valuer) meer dan gemiddeld kennis heeft van het taxeren van vastgoed, zegt ze bescheiden, maar wel duidelijk. ,,Na mijn vastgoedopleiding in Rotterdam en een snuffelstage wist ik dat ik mij moest specialiseren in zorgvastgoed. Het verdient meer aandacht, daarom startte ik in april, midden in coronatijd, mijn bedrijf, De Zorgvastgoed Specialist.” Bikker is lid van VBO, de branchevereniging waar Sebastiaan Roggeveen (35) werkt als Beleidsadviseur Zakelijk Vastgoed. ,,Begin januari 2021 komt er binnen VBO een sectie Zakelijk Vastgoed, met een nieuw bestuur. In de sectie brengen we de onderdelen samen die zich bezig houden met bedrijfsmatig vastgoed. Door die bundeling brengen we kennis en kunde samen.” Bikker koos om lid te worden van VBO, omdat ze alleen werkt als adviseur en taxateur en niet als makelaar. ,,Het VBO-lidmaatschap is persoonlijk. Bij makelaarsorganisatie NVM kon ik alleen een duur ondernemingslidmaatschap afsluiten voor diensten die ik niet aanbied. Daarnaast is er binnen VBO een club van jonge vastgoedprofessionals, VBO NEXT. Het zijn jonge actieve ondernemers. We stellen elkaar allerlei vragen over de praktijk en reflecteren.”

Vergroenen van zorgvastgoed

De twee zien dat als gevolg van corona zorgvastgoed en met name verpleeghuizenmeer in de spotlights staan. Zij belichten twee facetten: verduurzaming van en beleggen in zorgvastgoed. In het Klimaat- akkoord staat dat zorgvastgoed voor 2050 ook CO2-neutraal moet zijn. In de praktijk ziet Bikker dat het daar aan schort: ,,Door financiële tekorten staat de kwaliteit van zorgvastgoed onder druk.” Roggeveen vult aan: ,,De huidige voorraad moet gemoderniseerd worden om het te laten voldoen aan het Klimaatakkoord én de woonwensen van bewoners. Makelaars, taxateurs en beleggers kunnen daar een belangrijke rol in spelen.” Bikker: ,,Zorgvastgoed is een stabiele belegging. Het feit is dat banken steeds minder de rol van financierop zich nemen. Zorgorganisaties moeten op zoek gaan naar andere financieringsmogelijkheden. Door samen te werken met een investeerder zoals een family office of beleggers zoals private equity-partijen krijgen zorgorganisaties niet alle financiële middelen, maar vaak ook de aanwezige vastgoedkennis. Zo is modernisering te realiseren.”

Beeld: Ruud Voest
Redactie: Eduard Voorn via de Ondernemer (AD)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.