Actualiteiten

Kleine verbouwing valt duurder uit door hogere bouwleges

verbouwen-1294_680x520_fit

Een kleine verbouwing valt dit jaar duurder uit vanwege hogere bouwleges, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Landelijk betaalt een huiseigenaar dit jaar voor een bouwvergunning gemiddeld 3% meer dan in 2020.

Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij. Bij de aanvraag van een dergelijke vergunning berekent de gemeente leges.

Renkum spant de kroon
Van de 352 gemeenten die Nederland rijk is, stijgen er in 41 gemeenten de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar met meer dan 10% en in drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50% omhoog.

De gemeente Renkum, in de regio Arnhem, is de uitschieter met een verhoging van 65% vanwege een wijziging in het berekenen van de leges. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar € 450; een stijging van € 177 ten opzichte van vorig jaar.

120 gemeenten verhogen bouwleges niet
In 161 gemeenten blijft de stijging beperkt tot maximaal 5% en in 120 gemeenten wijzigen de bouwleges dit jaar niet. De legeskosten daalden in 14 gemeenten, het meest in Loppersum, Mook en Middelaar, Putten en Zoeterwoude met meer dan 30%. In deze gemeenten kost een kleine bouwvergunning dit jaar ruim € 100 minder dan in 2020.

Tussen gemeenten zijn er ook grote verschillen in leges blijkt uit het onderzoek: waar Den Haag slechts € 100 berekent voor een kleine verbouwing (van €10.000) moet daarvoor in Veenendaal € 977 worden neergelegd; bijna 10 keer zo veel. Ook Terschelling (€ 943), Oegstgeest (€ 856) en Woerden (€ 821) berekenen hoge leges als voor een verbouwing een vergunning nodig is. Naast Den Haag zijn de legeskosten ook in Rotterdam (€ 163) en Leiderdorp (€ 155) relatief laag.

Hogere leges maken nieuwbouwwoning duurder
Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De kosten zitten in de totaalprijs van de woning. In Montfoort en Renkum schieten de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van € 170.000 (exclusief grondkosten en btw) dit jaar met meer dan 50% omhoog.

Daarentegen verlaagt Putten de leges voor een nieuwbouwwoning met 36% van € 4.831 naar € 3.073. Ook in Loppersum, Mook en Middelaar en Delft dalen de vergunningskosten voor een nieuwbouwwoning met 10% tot 21% aanzienlijk.

Landelijk stijgen de leges voor een nieuwbouwwoning dit jaar met gemiddeld 3,3%.

Klik hier voor een overzicht van de top 10 hoogste en laagste bouwleges in Nederland.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.