Actualiteiten

Koopwoningen in maart ruim 5 procent duurder

Prijzen koopwoningen

In maart 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het CBS op basis van de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Er waren bijna 5 procent meer woningtransacties.

Stijging ten opzichte van februari

Ten opzichte van februari 2024 stegen de prijzen in maart met 0,7 procent. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In maart 2024 lagen de prijzen 0,2 procent onder de piek in juli 2022.

Meer transacties bestaande koopwoningen in maart

Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 16.179 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden zijn 44.441 woningen verkocht, bijna 10 procent meer dan een jaar eerder.

In maart was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 432.061 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Lees hier het volledige artikel inclusief grafieken en tabellen.

Regio en woningtype

Het CBS publiceerde vandaag ook een artikel over de prijsinformatie per regio en woningtype. In het eerste kwartaal van 2024 lagen de koopwoningprijzen in elke provincie hoger dan het jaar ervoor. Utrecht voert de ranglijst aan met een stijging van 5,7 procent. Lees het artikel hier.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.