Actualiteiten

Milieuvriendelijke gebouwen moeten de Europese norm worden

A sustainable green office building with a green roof

Tot ongeveer 75 procent van de gebouwen in de Europese Unie is energie-inefficiënt, en elk jaar wordt slechts 1 procent van de bestaande gebouwen gerenoveerd. De EU is daarom gestart met een renovatiegolf, om ervoor te zorgen dat bestaande gebouwen milieuvriendelijker worden.

Ecologisch bouwen wordt door veel mensen vooral geassocieerd met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en een grotere rol voor groene zones in de moderne architectuur. In werkelijkheid gaat het ook over thermomodernisering, passieve energiewinst, dichtheid, weerstand tegen veranderende weersomstandigheden en gebruik van lokaal gefabriceerde bouwmaterialen.

Reduceren van energieverbruik

Het energieverbruik moet zo laag mogelijk zijn, om de klimaatdoelen te halen in 2050. Tegelijkertijd moet energieverbruik gepaard gaan met respect voor het milieu en met gebruik van natuurlijke middelen. Naast het feit dat hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt in ecologische gebouwen, moet vooral aandacht worden besteed aan hun thermische isolatie. Dit omvat het vermogen van onder andere muren, ramen, deuren, plafonds en daken om de warmte of koelte binnen het gebouw te houden. Hoe hoger de waarde, hoe lager het energieverbruik, hoe lager de CO2 verontreiniging is die in de atmosfeer terecht komt en hoe lager de kosten zijn.

De zorg voor de omgeving van het gebouw

Bij een ecologisch gebouw mag er geen kunstmatige creaties zijn op een betonnen plein. Het moet juist omringd zijn door groen. Planten mogen de ophoping van warmte of de verlichting van het gebouw niet negatief beïnvloeden. Zo moet je bijvoorbeeld planten rond het gebouw plaatsen, om het microklimaat te stimuleren. Daarnaast heeft het ook een gunstige effect op de biologische en mentale gezondheid voor de mensen, die daar verblijven of werken.

Lees hier het hele bericht.
Bron: Vastgoedmarkt

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.