Actualiteiten

Nederland in top 4 landen sterkste huizenprijsstijgingen

planning savings money of coins to buy a home, concept for property ladder, mortgage and real estate investment. for saving or investment for a house, growing business

De huizenprijsindex was in het eerste kwartaal van 2022 circa 19,5 procent hoger dan een jaar eerder. In de index worden transactieprijzen van zowel nieuwe als bestaande woningen meegenomen. Doordat Nederland een flinke stijging kent, zijn we beland in de top 4 landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Kadaster en Eurostat.

Top 4 landen

In het eerste kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen in de Europese Unie gestegen met 10,5 procent. Zo staat Tsjechië bovenaan met 24,7 procent, gevolgd door Estland met 21 procent, Hongarije met 20,6 procent en op de vierde plek kende Nederland een stijging van 19,5 procent.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 14,8 procent hoger.

De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld 14,8 procent hoger, dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Verder was de prijs van een bestaande koopwoning gemiddeld 20,3 procent hoger, tegenover hetzelfde kwartaal van 2021. Dit is gelijk ook de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995.

Minder transacties koopwoningen in het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2022 werden 43 923 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een daling van 34,1 procent, ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met 6884 transacties is het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen juist met 1,7 procent gestegen. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een eerste kwartaal, sinds het begin van de meting in 2015. In totaal zijn er in het eerste kwartaal 30,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het vierde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Lees hier het hele verhaal.

Bron: CBS

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.