Actualiteiten

NHG-grens volgend jaar omhoog, provisie blijft gelijk

A young couple with a real-estate agent visiting an apartment fo

De NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) voor hypotheekleningen gaat per 1 januari 2024 van 405.000 naar 435.000 euro. Deze verhoging maakt het voor meer mensen mogelijk om een woning te financieren met NHG-bescherming, het vangnet in het geval van financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. De borgtochtprovisie blijft 0,6 procent.

Hoewel de impact van NHG verder reikt, kan een woning alleen met NHG gefinancierd worden als deze onder de NHG-grens valt. Ruim 40 procent van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG. Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt – als de NHG-grens worden jaarlijks opnieuw bepaald via een vastgestelde methodiek, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde.

Hiervan is het doel enerzijds stabiliteit op de woningmarkt creëren en anderzijds zorgen dat mensen toegang behouden tot een hypotheek met NHG. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning 422.000 euro.

Bescherming

De nieuwe NHG-grens neemt in 2024 toe tot 435.000 euro, een stijging van 30.000 euro ten opzichte van de huidige grens van 405.000 euro. Voor mensen die de woning willen verduurzamen, is extra leenruimte beschikbaar. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens volgend jaar 461.100 euro. De borgtochtprovisie – de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG – blijft gelijk aan die in 2023, namelijk 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag.

NHG zet zich in voor een duurzaam en betaalbaar thuis, ook als het tegenzit. Dankzij de verhoging van de NHG-grens komen meer huizenkopers in aanmerking voor de voordelen van NHG, waaronder een veiligere financiële positie en een lagere rente. Met name starters maken veel gebruik van NHG.

Reactie Raad van Bestuur

Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG: “Kopers kiezen voor NHG vanwege de bescherming tegen financiële risico’s en omdat ze vaak een lagere hypotheekrente betalen. Wij zijn er voor mensen als zij te maken krijgen met relatiebeëindiging, arbeidsongeschiktheid of andere problemen. Ook bieden we hulp bij het financieren van verduurzaming en zorgen we dat meer mensen toegang krijgen tot een eigen woning. Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG. Daarom zijn we blij dat de NHG-grens in 2024 omhoog gaat.”

De NHG-grens en -borgtochtprovisie zijn vastgelegd in de Voorwaarden & Normen die op 1 november zijn gepubliceerd en per 1 januari 2024 ingaan.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.