Actualiteiten

Op de huidige woningmarkt zijn de prijzen te hoog voor de rente

Selective focus at the wooden house with Asian men calculating his money for buy a new house or plan for home loan mortgage. Personal saving for home ownership.

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is in juli 2022 flink gedaald. In de afgelopen maand daalde het aantal aanvragen met maar liefst 28 procent, ten opzichte van juni 2022. Dat schrijft De Hypotheker, een keten van hypotheekadviseurs, op basis van eigen gegevens.

De daling is niet een te verwachten seizoenseffect. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, gaat het zelfs om een neergang van 32 procent.

Aanhoudende hoge huizenpijzen

Volgens De Hypotheker is de daling het gevolg van aanhoudend hoge huizenprijzen en de sterk gestegen rente. Die combinatie zorgt ervoor dat huizen steeds minder betaalbaar worden. De stijgende rente zorgt er namelijk voor dat huizenkopers iedere maand meer geld kwijt zijn aan woonlasten

Binnen nu en twee jaar verhuizen naar een koopwoning

Ruim een vijfde van de Nederlanders zou binnen nu en twee jaar naar een koopwoning willen verhuizen, concludeert De Hypotheker. Driekwart van hen geeft hierbij aan bereid te zijn om een concessie te doen door langer te wachten met het kopen van een woning, terwijl een kwart zegt al langer dan een jaar op zoek te zijn. Vier op de tien Nederlanders ervaren momenteel dat er een kleiner aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoeken, in vergelijking met het begin van hun zoektocht. Terwijl een derde aangeeft dat er sindsdien meer biedingen zijn en meer concurrentie is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ongeveer 74 procent van de oriënteerders bereid is om te overbieden.

Lees hier het hele bericht.

Bron: de Hypotheker

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.