Actualiteiten

Prijzen koopwoningen september 3,5 procent lager

Prijzen koopwoningen

In september 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 3,5 procent lager dan in september 2022. Dat meldt het CBS op basis van de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsdaling is opnieuw kleiner dan een maand eerder. Ten opzichte van augustus 2023 stegen de prijzen met 0,6 procent.

Prijzen koopwoningen september stijgen ten opzichte van augustus

Ten opzichte van augustus is de prijsindex bestaande koopwoningen in september met 0,6 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om, maar de afgelopen vier maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in september 90,7 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in september

Het Kadaster maakte bekend dat het in september 16.089 woningtransacties registreerde. Dat is 8,7 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden zijn 131.885 woningen verkocht, 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

In september was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 422.175 euro. De gemiddelde verkoopprijs kan een andere ontwikkeling laten zien dan de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. In tegenstelling tot de prijsindex, wordt er bij de gemiddelde transactieprijs geen rekening gehouden met kwaliteitsverschillen van woningen.

Bekijk hier het volledige artikel inclusief grafieken en cijfers.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.