Actualiteiten

Proef met nieuw woonplatform Eerlijk te Huur in Rotterdam

Eerlijk te Huur

De gemeente Rotterdam start op 1 september met het nieuwe woonplatform ‘Eerlijk te Huur’. De pilot, die zes maanden duurt, moet ervoor zorgen dat particuliere huurwoningen op een zo eerlijk mogelijke manier worden verhuurd.

Woondiscriminatie

Dat is nu lang niet altijd het geval, want woondiscriminatie is een groeiend probleem. In de Nederlandse wet staat dan wel dat verhuurders van woningen niet mogen selecteren op persoonskenmerken zoals herkomst, geslacht, nationaliteit of godsdienst. Maar uit onderzoek blijkt dat dit in de praktijk toch vaak gebeurt. Zo hebben kandidaat-huurders met een niet-Nederlands klinkende naam 23 procent minder kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging.

Eerlijk te Huur

Het nieuwe woonplatform Eerlijk te Huur, mede tot stand gekomen door softwarebedrijf Eerlijk Bieden van Lourens Pel en de inspanningen van VBO, moet helpen dit tegen te gaan. “De kandidaat schrijft zich in via een soort beveiligde kluis, het Woonpaspoort”, vertelt Chanda de Korte, woordvoerder namens de gemeente Rotterdam. “Daarin komen benodigde gegevens als je inkomen en de grootte en samenstelling van je huishouden. De ontwikkelaar kan hier meekijken of je geen valse informatie verstrekt. Daarna kun je helemaal anoniem reageren op een woning.”

Geen naam, maar code

De aanbieder van een woning krijgt vervolgens geen namen te zien van kandidaten die interesse hebben getoond, maar alleen een code. De Korte: “Hij of zij nodigt van de lijst geïnteresseerden er een aantal uit voor een bezichtiging. Bijvoorbeeld de eerste vijf die gesorteerd zijn op de beste match. Dan zijn de namen pas zichtbaar. Als de aanbieder op dat moment alsnog besluit iemand niet uit te nodigen, dan geeft het systeem een seintje. Komt dit vaker voor dan kan de gemeente een onderzoek instellen en eventueel handhaven.”

Wet goed verhuurderschap

Volgens de gemeente Rotterdam is het nieuwe woonplatform ‘zeker geen waterdicht systeem’. Een verhuurder kan na de bezichtigingen alsnog zelf kiezen aan wie hij of zij de woning verhuurt. “Het is een instrument om de Wet goed verhuurderschap zo goed mogelijk uit te voeren”, aldus De Korte. “Veel verhuurders zeggen dat ze niet willen discrimineren, maar dat dat soms onbewust toch gebeurt. Hopelijk helpt dit instrument om het verhuurproces zo objectief en transparant mogelijk te maken.”

De pilot wordt gemeentebreed uitgevoerd. “We kijken of er per wijk verschillen zijn. Er worden 200 woningen aangeboden door het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR). Dat gaat zeker niet alleen om dure woningen; zo’n 60 procent van de woningen van het PPVR valt onder de sociale huur. Woningcorporaties zijn niet bij deze proef betrokken omdat zij via Woonnet Rijnmond al op een objectieve manier verhuren, namelijk op de duur van inschrijving”, verduidelijkt De Korte.

Reactie VBO

Tristan Bons, adjunct-directeur van VBO, is blij met de voortrekkersrol van de havenstad. “Rotterdam is nu de eerste gemeente die écht aan de slag gaat met de nieuwe Wet goed verhuurderschap. Voor ons is het belangrijk dat we huurmakelaars ondersteunen in hun verhuur- en toewijzingsproces. Vandaar dat we deze pilot met Rotterdam zijn ingegaan. We willen ervoor zorgen dat huurmakelaars op een gemakkelijke manier kunnen voldoen aan alle zaken die met deze nieuwe wet van hun worden verwacht.”

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.