Actualiteiten

ROZ past modelcontracten aan voor (ver)huur kantoorruimtes

Skyline of Amsterdam Zuidas, The Netherlands

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de modelcontracten voor de huur en verhuur van kantoor- en winkelruimtes aangepast. Dat heeft de ACM in samenspraak met ROZ bekendgemaakt.

ROZ-modelcontracten en de CPI 

In de algemene bepalingen bij ROZ-modelcontracten voor kantoor- en winkelruimte was sinds de jaren ’80 de toekomstige huurprijsaanpassing gekoppeld aan de consumentenprijsindex (CPI). Huurprijzen werden hierdoor als uitgangspunt gedurende de looptijd van het contract automatisch verhoogd met de inflatie. Gelet op het maatschappelijk belang van het thema inflatie in relatie tot de huurmarkt heeft de ROZ haar modelcontracten op dit punt aangepast. Er zijn nu meerdere opties voor partijen om een automatische huurprijsaanpassing in het huurcontract af te spreken.

Nu de ROZ dit punt uit zijn modelcontracten heeft aangepast, kunnen huurders en verhuurders nog makkelijker via onderhandelingen afspraken maken over huurprijsaanpassingen. Gebruikers kunnen namelijk, naast de CPI, ook kiezen uit een vast percentage of een index naar keuze.  In het geheel afzien van een automatische huurprijsaanpassing kan eveneens. Dit geeft de huurder en verhuurder meer de ruimte om vrij te onderhandelen over de huurprijsaanpassing in hun contract. Dat kan de bedrijfsvoering van beide partijen ten goede komen. De ACM is op de hoogte van de aanpassingen van de contracten door de ROZ.

Onafhankelijk platform

De ROZ is als platform voor negen professionele vastgoedpartijen zelf geen partij bij het sluiten van (huur)overeenkomsten conform de ROZ-modellen. De modellen van ROZ worden in de markt gebruikt bij het opstellen van huurcontracten voor kantoor- en winkelruimtes. De ROZ doet geen registratie van opgestelde en afgesloten contracten.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.