Actualiteiten

Steeds meer huuraanbod verdwijnt naar koopmarkt

Huuraanbod

Er verdwijnt steeds meer huuraanbod naar de koopmarkt, meldt woningplatform Pararius. Van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop werden aangeboden, was 7 procent afkomstig uit de vrije sector-huurmarkt. Dit percentage is het afgelopen jaar sterk gestegen van 4 naar 7 procent.

Steeds meer huuraanbod verdwijnt naar koopmarkt

Het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen voor nieuwe huurders is in een jaar tijd gedaald met 31,7 procent. En dat terwijl het aantal reacties op deze beschikbaar gekomen huurwoningen blijft stijgen. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2023 met 5,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

In het derde kwartaal van 2023 kwam 7 procent van het koopaanbod uit de huurmarkt. Verschuivingen van huur- naar koopwoningen werden gemeten door te kijken naar woningen die te koop werden aangeboden tussen Q4 2019 en Q3 2023. Als een woning voorheen als huurwoning in de Pararius-database bekend was ,en vervolgens te koop werd aangeboden op Pararius, wordt dit als een verschuiving geteld.

Huuraanbod vrije sector neemt af

“Lange tijd kwam standaard zo’n 3 tot 4 procent van de te koop aangeboden woningen uit de vrije sector huurmarkt. Maar sinds het vierde kwartaal van 2022 neemt dit percentage sterk toe. We vernemen uit de markt al geruime tijd dat steeds meer particuliere beleggers besluiten om hun vrijgekomen huurwoning niet opnieuw te verhuren maar te verkopen”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

“Ons onderzoek toont nu aan dat dit inderdaad het geval is. Het huuraanbod in de vrije sector verkleint verder, mede omdat verhuur steeds minder aantrekkelijk wordt. Bijvoorbeeld door de opeenstapeling van overheidsmaatregelen voor verhuurders. De huurwoningen worden ook verkocht aan particuliere eigenaar-bewoners. Dat maakt het al geringe aanbod in de vrije sector nog kleiner.”

Vergeleken met een jaar eerder is het aantal beschikbare vrije sector-huurwoningen voor nieuwe huurders in Q3 2023 gedaald met 31,7 procent. Dit heeft directe gevolgen voor de huurprijzen in deze steden. In alle vijf de steden steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs ten opzichte van een jaar geleden.

De vijf grootste steden in Nederland – Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht – waren in het tweede kwartaal verantwoordelijk voor 41 procent van het Pararius-huuraanbod. In het derde kwartaal van 2022 bestond 43 procent van het totale huuraanbod nog uit aanbod in de G5, in 2021 was dit 53 procent. Pararius ziet het aanbod in de grote steden sinds de invoering van de WOZ-cap in mei 2022 teruglopen.

Prijsstijging in grote steden

Nieuwe huurders in Amsterdam (€27,32) betaalden 8,2 procent meer voor een vrijgekomen huurwoning in de vrije sector, en in Den Haag (€19,14) ging de gemiddelde vierkantemeterprijs 7,2 procent omhoog. In Rotterdam (€19,14) betaalden nieuwe huurders 9,3 procent meer dan een jaar geleden. In Utrecht (€20,35) bleven de huurprijzen redelijk gelijk aan vorig jaar. Huurders betaalden namelijk 0,6 procent meer. In Eindhoven (€18,36) steeg de vierkantemeterprijs met iets meer dan vijf procent ten opzichte van een jaar geleden: nieuwe huurders betaalden 5,4 procent meer.

De vierkantemeterprijs ligt in alle G5-steden boven het landelijk gemiddelde. Wat in het derde kwartaal van 2023 uitkwam op € 17,77 per vierkante meter per maand. Dit is 5,2 procent meer dan een jaar geleden.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.