Actualiteiten

VBO met Kamerleden in gesprek over poortwachtersrol

VBO poortwachtersrol

Naar aanleiding van het rapport ‘Krachten Gebundeld: Poortwachters’, opgesteld door KPMG, hebben VNO-NCW & MKB samen met andere brancheorganisaties, waaronder VBO, onlangs een rondetafelgesprek gehouden waarbij verschillende leden van de Tweede Kamer aanwezig waren.

Rondetafelgesprek over poortwachtersrol  

Tijdens het gesprek konden de verschillende beroepsorganisaties hun visie op de poortwachtersrol uit de doeken doen, en de verzuchtingen en obstakels waar ze tegenaan lopen duidelijk maken. Dit allemaal in het kader van de bestrijding van witwaspraktijken. Een onderwerp dat nationaal, Europees én mondiaal alsmaar belangrijker wordt.

VBO benadrukte twee punten in de discussie: de lage meldingsgraad door angst voor represailles & de nood voor een betere en verdere organisatie van de huurmakelaardij. Voorzitter Harry Bruijniks (uiterst links op foto hieronder) wierp zijn licht op dit laatste aspect.

Vacuüm

In de vastgoedverkoopsector zien we gelukkig dat het merendeel van de professionals is aangesloten bij een brancheorganisatie. Echter, in de huurmakelaardij is dit niet het geval. Dit heeft geresulteerd in een merkwaardig vacuüm binnen Nederland. Zowel de nationale als lokale overheid, samen met VBO, dringen aan op verdere regulering en een betere organisatie van het beroep.

Desalniettemin stuiten we telkens weer op een verontrustende laksheid, want er wordt weinig tot niets ondernomen om de problemen aan te pakken. Vervolgens schuift de overheid de verantwoordelijkheid terug naar de brancheorganisaties, zonder ons daadwerkelijk het mandaat te geven om deze kwesties aan te pakken. We zien dat er al stappen in de juiste richting zijn gezet. Het keurmerk in de huurmarkt in de gemeente Rotterdam & de motie voor de inrichting van een register op de huurmarkt zijn hier voorbeelden van.

Debat over witwassen

Op 25 april zal er in de Commissie Justitie & Veiligheid een debat plaatsvinden over witwassen. Wij zijn erg benieuwd naar de inbreng van de betrokken Kamerleden.

Lees ook ons artikel: hoe ga je als verhuurder om met ondermijning?

Tekst: Thomas Decat
Fotobron: Rolf van Koppen Fotografie

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.