Actualiteiten

Hoe ga je als verhuurder om met ondermijning?

meldingsbereidheid vastgoedprofessionals

Het is de grote angst van verhuurders: er blijken criminele activiteiten plaats te vinden in je pand, ook wel ondermijning genaamd. Dit kan tot grote financiële en persoonlijke schade leiden voor jezelf, dus dit wil je te allen tijde voorkomen. Waar kun je als verhuurder op letten?

Hoe ga je als verhuurder om met ondermijning?

In de eerste plaats wil je natuurlijk voorkomen dat jouw pand een uitvalsbasis voor ondermijning wordt. Denk bijvoorbeeld aan een wietplantage, illegale opslag, prostitutie of schuillocatie. Vaak zijn er al gelijk bij het eerste contact signalen dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld als een tussenpersoon de bezichtiging doet en niet de uiteindelijke huurder. Spreek altijd met de huurder zelf af voor een bezichtiging en vraag ook gelijk om legitimatie. Wil een huurder contant betalen? Dan is dat altijd een no-go. Is het pand overduidelijk te duur in verhouding tot het inkomen van de huurder? Grote kans dat er ook in dat geval iets niet klopt.

Stukken controleren

Ondermijning Wil de potentiële huurder het pand na de bezichtiging huren? Dan is het tijd voor een uitgebreide controle. Als je een verhuurbemiddelaar hebt, controleert deze alle stukken, maar als verhuurder moet je dit zelf ook nog doen. Als eerste controleer je de identiteit. Is het paspoort onduidelijk, vraag dan om een extra identificatie, zoals een rijbewijs of bankpas. Steven Frommé, VBO-makelaar in Rotterdam, heeft veel ervaring met het screenen van huurders.

“Wij hebben een scanapparaat waarmee we valse paspoorten kunnen herkennen. Soms zijn vervalsingen met het blote oog namelijk niet te herkennen.” Ook Lotte Groenenboom, VBO-makelaar in Den Haag en Rotterdam, herkent dit. “Stichting VerhuurVeilig verzorgt jaarlijkse trainingen, zodat je weet waar je op moet letten. Criminelen zijn vindingrijk en de technologieën worden steeds beter, daarom zijn deze trainingen heel belangrijk.”

Vraag ook een bewijs van inschrijving in de gemeente, controleer de werkgeversverklaring en bel na of die persoon daadwerkelijk daar werkt. Neem duidelijk in het huurcontract op wat wel en niet mag en neem ook een clausule op dat je als verhuurder op regelmatige basis komt controleren. Het beste is om hiervoor een modelcontract van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) te gebruiken.

Verhuurbemiddelaar

Een verhuurbemiddelaar weet door ervaring en opleiding waar je op moet letten. Hiermee verklein je de kans op misbruik van het pand aanzienlijk. “Je woning op Marktplaats zetten is nooit een goed idee”, aldus Frommé. “Dat is anoniem en dat vinden kwaadwillenden prettig. Vaak zie je dat zij niet via een huurbemiddelaar willen huren, omdat ze weten dat wij hun sneller doorzien.”

Groenenboom: “Het gaat verder dan puur de papieren checken, het gaat ook om het niet-pluisgevoel. Als mensen onbeschoft zijn, weinig over zichzelf vertellen, of vier maanden vooruit willen betalen om geen papieren te hoeven overleggen, dan stellen wij zo’n kandidaat niet eens voor.” Kies wel voor VBO-bemiddelaar die het keurmerk VerhuurVeilig heeft.

Tijdens de huurperiode

Is de overeenkomst gesloten, vraag dan zo snel mogelijk een bewijs uit de gemeentelijke basisadministratie dat de huurder zich heeft ingeschreven in jouw woning. Wordt de huur opeens van een andere rekening betaald? Controleer dan op wiens naam deze rekening staat. Komt er een extra naam bij op het contract, contoleer dan ook deze persoon weer. Voer periodieke controles uit, zoals in het contract is opgenomen. Maar rijd ook eens op wisselende tijden langs. Is er regelmatig aanloop van diverse mensen? Dat kan een aanwijzing zijn dat er iets niet pluis is. Ook is het goed om de buren te kennen. Die zien immers vaak eerder dat er iets niet klopt en kunnen je waarschuwen.

Als het toch fout gaat

Wat moet je doen als je het vermoeden hebt dat er iets niet klopt? Schakel dan onmiddellijk de politie in. Hoe sneller je handelt, hoe meer je de schade beperkt. ‘Meld Misdaad Anoniem’ maakt zicht hard tegen ondermijnende activiteiten en onderzocht de meldingsbereidheid onder professionals op de woningmarkt, die vrij groot blijkt te zijn.

Zij besteden aandacht aan vastgoed en ondermijning op hun website, zie hiervoor: www.meldmisdaadanoniem.nl/onderwerpen/vastgoed. Ook de politie besteedt hieraan uitgebreid aandacht op www.politie.nl/informatie/veilig-een-pand-verhuren.html, waar je een duidelijke brochure kunt downloaden.

Meer informatie?

Op www.vbo.nl en www.vbomakelaar.nl vind je meer thema-artikelen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.