Actualiteiten

VBO reageert op uitzending Radar over biedlogboek

biedlogboek-1415_680x520_fit

Tv-programma Radar besteedde gisteravond in de wekelijkse uitzending aandacht aan het biedlogboek. Sinds 1 januari 2023 is het hanteren van deze digitale tool verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging. Maar is hiermee het probleem van vriendjespolitiek of manipulatie van het biedingsproces in de kiem gesmoord, zo vroeg Radar zich af. Wij van VBO vinden natuurlijk wat van de uitzending.

VBO reageert op uitzending Radar over biedlogboek

In september 2021 toonde Radar met de verborgen camera aan dat sommige makelaars zich in de oververhitte woningmarkt schuldig maakten aan vriendjespolitiek: informatie over biedingen werd doorgespeeld en de verkoopprijs opgevoerd. ‘Het grote probleem was dat het koopproces niet transparant verliep’, aldus Radar. Gisteravond volgde er een follow-up van het NPO 2-programma: de zin of onzin over het biedlogboek.

“Wij van VBO zijn er trots op dat we een aandeel hebben in Eerlijk Bieden, het enige échte transparante biedlogboek in Nederland”, zegt Tristan Bons, adjunct-directeur bij VBO. “Bij Eerlijk Bieden is er absoluut geen ruimte voor manipulatie omtrent het biedingsproces, het is waterdicht. De uitzending van Radar heeft dat gisteren nog maar eens bevestigd.”

Eerlijk Bieden positief ontvangen

In het tv-item liet VBO-makelaar Adriaan Tollenaar zich positief uit over Eerlijk Bieden, het enige systeem waarin makelaars zelf geen biedingen kunnen toevoegen. Hij pleit, evenals VBO, voor één centraal biedlogboek. “Ik vind dat we als makelaars zouden moeten kiezen voor een gesloten systeem. Dan werk je aan vertrouwen en aan herstel van vertrouwen”, aldus Tollenaar in Radar.

Indien er één biedlogboek zou zijn voor makelaars, vallen zij allemaal onder het Centraal Tuchtrecht. Belangrijk voor consumenten, want zij kunnen dan een klacht indienen bij de geschillencommissie in het geval er iets misgaat in het proces.

Bons: “Het is jammer dat we nog geen dwingende certificatieregels hebben over de wijze waarop we het biedlogboek dienen te gebruiken. VBO dringt hierop aan bij de overheid, maar tot nu toe is onze boodschap aan het adres van minister Hugo de Jonge tegen dovemansoren gericht.”

Meer weten over Eerlijk Bieden? Lees dan deze blog van VBO-directeur Hans van der Ploeg nog eens goed door.

Bekijk hier het fragment van de Radar-uitzending op 1 mei 2023.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.