Actualiteiten

Verkoop nieuwbouwwoningen gehalveerd

huisbouwen-1379_680x520_fit

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is gehalveerd, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. In het vierde kwartaal van 2022 waren er ruim de helft minder transacties op deze markt dan een jaar eerder. Het is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

Bij de nieuwbouwwoningen is het aantal transacties in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het vierde kwartaal ging het om ruim 5.300 transacties, 50,6 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 2,8 procent tot ruim 51.000. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen.

In totaal zijn er in het vierde kwartaal 10,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het zevende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

Verkochte woningen

In 2022 kwam het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 25.000 uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de meting in 2015 werden alleen in 2019 minder verkopen geregistreerd, toen werden er net geen 25.000 duizend nieuwbouwwoningen verkocht.

Verkoop nieuwbouwwoningen 

In het vierde kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 468.000 euro. Dit is lager dan het derde kwartaal, toen was de gemiddelde prijs 475.000 euro.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 5,1 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het derde kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 11,9 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was lager dan die voor een nieuwbouwkoopwoning in het vierde kwartaal en kwam uit op bijna 416.000 euro.

In 17 EU-landen stijgen prijzen harder

De huizenprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2022 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland op de achttiende plaats van landen qua stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie; vorig kwartaal was dit nog de twaalfde plek. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het vierde kwartaal van 2022 gestegen met 3,6 procent. De grootste stijgers zijn Kroatië (17,3 procent), Estland (16,9 procent) en Hongarije (16,5 procent).

Lees meer artikelen over de woningmarkt en beleidszaken op www.vbomakelaar.nl.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.