Actualiteiten

Verkoopprijzen kantoren nu een jaar in dalende trend

Skyline of Amsterdam Zuidas, The Netherlands

Voor het eerst sinds 2015 is er vier kwartalen op rij sprake van een dalende trend in de transactieprijzen van kantoren. In het eerste kwartaal van 2024 zaten ook de verkoopprijzen van huurwoningen niet in een opwaartse trend, net als in het kwartaal ervoor. Bij industriepanden en winkelpanden was wel een stijgende trend te zien. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Verkoopprijzen kantoren: daling van 2,1 procent 

Door de omslag in de trend is het prijsniveau van kantoren in het eerste kwartaal van dit jaar 2,1 procent lager dan in dezelfde periode van 2023. Het aantal kantoorgebouwen neemt al jaren af en bedraagt nu 94.000. In 2015 waren er nog ruim 97.500 kantoren in Nederland.

De stijgende trend in de prijzen van huurwoningen vlakt al af sinds het eerste kwartaal van 2022: ieder opvolgend kwartaal laat een minder sterke jaar-op-jaarontwikkeling zien. In het eerste kwartaal van 2024 lag het prijsniveau minder dan 0,1 procent lager ten opzichte van een jaar eerder en 0,2 procent lager ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Hiermee is er sinds begin 2024 zelfs helemaal geen sprake meer van een stijgende trend.=

Winkelpanden

Winkelpanden waren in het eerste kwartaal van dit jaar 4,8 procent duurder dan in dezelfde periode van 2023. De prijzen van commercieel vastgoed daalden vanaf het begin van de waarneming in 2008 (en tevens de start van de financiële crisis). In de periode 2014-2016 kwam een kantelpunt. Sindsdien zijn huurwoningen ruim in prijs verdubbeld met een prijsstijging van bijna 114 procent, en daarmee het meest in prijs gestegen. Industriepanden stegen bijna 86 procent in prijs en kantoren 69 procent.

De prijzen van huurwoningen, industriepanden en kantoren liggen hiermee hoger dan begin 2008. Winkelpanden vertoonden daarentegen minder tekenen van herstel, met een stijging van 32 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Het prijsniveau van winkelpanden ligt hiermee begin 2024 nog steeds onder dat van begin 2008.

Lees hier het volledige artikel van het CBS inclusief grafieken en tabellen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.