Overige

Betaalbaar wonen voor starters en middeninkomens

betaalbaar-wonen-voor-starters-en-middeninkomens-1046_450x320_fit

Nieuwe maatregelen aangekondigd 

Onlangs heeft minister Ollongren nieuwe maatregelen aangekondigd om woningen voor starters en mensen met een middeninkomen beter toegankelijk te maken. Zo wil de minister de huurverhogingen voor de vrije sector maximeren, een vergunning invoeren voor het opkopen van woningen voor de verhuur en de mogelijkheid om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Wij zetten de maatregelen voor je op een rijtje.

De in de brief voorgestelde maatregelen hebben betrekking op de volgende punten:  

1. Maximering jaarlijkse huurverhoging 

De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op inflatie +2,5%. De maximale jaarlijkse stijging van de huur wordt hiermee gelijkgetrokken met huurders van een sociale huurwoning.  

2. Opkoopbescherming 

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om het kopen van koopwoningen voor de verhuur (buy-to-let) aan voorwaarden te binden. Dit zal gaan via een vergunningstelsel. De precieze invulling wordt nog uitgewerkt. Het betreft een tijdelijke maatregel van 3 jaar. 

3. Tijdelijke huurcontracten langer mogelijk 

Het wordt mogelijk gemaakt om een tijdelijk huurcontract te verlengen. Er wordt gekeken of het mogelijk is om het contract te verlengen tot een maximumperiode van drie jaar. Zo kan een verhuurder meer maatwerk aanbieden en hebben huurders meer flexibiliteit.

4. Transparantie huurprijzen 

De minister wil een wettelijke verankering van meer transparante huurprijzen.

Meer informatie

VBO-leden worden via de ledennieuwsbrief, een online ledenportel en het vakblad Vastgoed Adviseur op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de huurmarkt. Meer weten over VBO? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.