Op 21 december 2018 werd het ontwerp-Klimaatakkoord gepresenteerd; het resultaat van een jaar lang beraadslagen aan vijf ‘klimaattafels’. Honderden vertegenwoordigers van belangengroeperingen hadden de taak een samenhangend pakket aan voorstellen te produceren. Dat lukte, op de valreep. Lang vóór het document aan minister Eric Wiebes werd overhandigd, was het onderwerp al hét nieuwsitem. Het ontwerpakkoord wordt nog uitvoerig doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau, maar de toon was gezet: de burger was zwaar de klos. De miljarden die met de energietransitie gemoeid zijn, moeten worden opgebracht door ‘de gewone man’, zo was overal te lezen en te horen. We vroegen Diederik Samsom, voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving, wat er waar is van al die deprimerende berichten.
‘We hebben drie decennia de tijd om Nederland te verduurzamen’, zei u onlangs in een presentatie. Over drie jaar moeten honderdduizend woningen van het gas af zijn. Vanaf 2030 zullen elk jaar 200.000 woningen worden verduurzaamd, met als doel: geen CO2-uitstoot meer in 2050. U bent een geboren optimist, maar toch: gaan we dat redden?
“Dat gaat absoluut lukken. Ga maar na: het betekent dat elke woning binnen 30 jaar één keer moet worden verbouwd. Ik denk dat de meeste woningen in die drie decennia wel vaker een verbouwing ondergaan. Alleen: dan gaat het bijvoorbeeld om het aanbouwen van een serre of de renovatie van een keuken of badkamer. Dingen waar je als bewoner zelf voor kiest. Ik denk dat binnen vijf jaar verduurzaming voor veel woningeigenaren net zo’n onderwerp zal zijn als al die andere verbouwingen: iets waarvan je direct profijt hebt en waar je woning beter van wordt. Om nog even bij het voorbeeld van de badkamer te blijven: elk jaar worden er in Nederland 300.000 badkamers verbouwd à raison van gemiddeld 12.000 euro. Een woning verduurzamen tot label B-niveau kost minder.”
Lees het volledige interview hier
Bron: Vastgoed Adviseur editie januari-februari 2019