Overige

Financieren en verduurzamen van vastgoed gaat hand in hand

financieren-639_450x320_fit

Zakelijk vastgoed dient duurzaam te zijn. Dit is zowel een gevolg van overheidsingrijpen als ook van de invloed van banken. Het Klimaatakkoord heeft effect op de (her)bouw en het gebruik van commercieel vastgoed. Daarnaast wensen banken hun financieringsportefeuille te verduurzamen. Financieringsaanvragen voor zakelijk vastgoed zullen op termijn door de banken hoogst waarschijnlijk worden getoetst aan energieprestaties. Dit alles kan uiteindelijk betekenen dat niet-verduurzaamd zakelijk vastgoed in waarde zal dalen. Het is dus raadzaam om bij het financieren van dergelijk vastgoed stil te staan bij verduurzamingsmogelijkheden, en om, vice versa, bij het verduurzamen van vastgoed bewust te zijn van de financieringsmogelijkheden. Er bestaan namelijk verschillende financiële tegemoetkomingen.

Subsidies

Tegemoetkomingen in de vorm van subsidies en fiscale voordelen ter verduurzaming van vastgoed zijn niet alleen op de particulier gericht. De zakelijke gebruiker en eigenaar van commercieel vastgoed kan hierop ook aanspraak maken. De overheid stimuleert ook duurzaam zakelijk vastgoed. Er zijn verschillende subsidies voorhanden. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) biedt een tegemoetkoming bij de aanschaf van duurzame installaties zoals warmtepompen, biomassaketels en zonneboilers. Lees hier meer over de ISDE. Daarnaast is er voor bedrijven en (non-profit)instellingen de zelf hernieuwbare energie produceren, de Duurzame Energieproductie (SDE+) beschikbaar. De SDE+ loopt vooralsnog tot en met najaar van 2019. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.

Fiscale voordelen

Ook kan duurzaam commercieel vastgoed een fiscaal voordeel opleveren. Bij een investering in energiezuinige technieken en duurzame energie geldt de Energie-investeringsaftrek (EIA). Er geldt een fiscale aftrekpost voor duidelijke investeringen (specifiek) en maatwerkinvesteringen (generiek) die veel energie besparen. 45% van de investeringskosten zijn namelijk aftrekbaar. Lees hier meer over de EIA. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) waarbij een investeringsaftrek kan gelden van maximaal 36% van de gemaakte kosten. Klik hier voor informatie over de MIA. Financieringsvragen spelen vaak ten tijde van het huren of kopen van zakelijk vastgoed. De VBO-makelaar/taxateur heeft antwoord op deze vragen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.