Overige

Hoe bouw je als verhuurmakelaar aan jouw virtuele vastgoed?

hoe-bouw-je-als-makelaar-aan-jouw-virtuele-vastgoed-1050_450x320_fit

Van tekst en foto’s tot video’s: alles wat je online plaatst, kun je zien als een virtuele bouwsteen. Als je die bouwstenen op de juiste manier plaatst, groeit jouw bereik en uiteindelijk ook je klantenbestand. Hoe pak je dit goed aan?

Als een potentiële klant zoekt naar een geschikte woning wil iedere makelaar natuurlijk het liefst prominent bovenaan in Google verschijnen. Onmisbaar in dit verhaal is jouw virtuele vastgoed. Als je hier namelijk op een goede manier aan bouwt, kan je er voor zorgen dat je makkelijk online vindbaar bent. En hoe meer online posities jij verovert, des te meer bezoekers voor je website. Dat kan uiteindelijk weer leiden tot meer klanten en dus ook meer omzet. Vandaar de vergelijking met vastgoed. Maar dan moet je dit dus wel goed aanpakken.

Gelukkig hebben de meeste makelaars een heel waardevol archief. Hier gebeurt alleen door tijdsnood nauwelijks iets mee, want alles moet het liefst snel-snel-snel. Zo ligt er dus een goudmijn op jouw (digitale) plank te verstoffen terwijl je die heel goed kunt gebruiken als virtuele bouwstenen. Denk dan aan: jouw verkochte woningenoverzicht, een handige begrippenlijst, vlogs, blogs, woningbrochures in pdf, woningvideo’s en afbeeldingen van het huidige aanbod. Die laatste drie worden vaak wel gebruikt, maar niet op de juiste manier. Als een makelaar van een mediapartner een video of afbeelding terugkrijgt dan heeft deze een bepaalde bestandsnaam gekregen. Negen van de tien keer is dit het adres van de woning en wordt het beeldmateriaal met dezelfde naam op de site en social media geüpload. Niet handig! De enige mensen die op een adres zoeken, zijn de makelaar en de eigenaar zelf om te kijken of de woning er goed op staat en wellicht die nieuwsgierige buurvrouw. Maar nauwelijks potentiële klanten. Zoeken op adres wordt namelijk nauwelijks gedaan, weten we uit eigen onderzoek. Wat werkt dan wel? Verander de bestandsnaam naar woningtype en locatie, bijvoorbeeld jaren 30 woning Eindhoven. Zo word je beter gevonden. Belangrijk hierbij is dat je per object ook een goede mix van tekst, foto’s en video’s aanbiedt. Google wil het voor de zoekers namelijk zo aantrekkelijk mogelijk maken door verschillende content te tonen. Door hier bewust mee om te gaan, verschijn je dus ook eerder in de zoekresultaten.

Goed om je hierbij te realiseren dat Google geen zoekmachine is, maar een antwoordmachine. Zoekopdrachten worden steeds langer en gerichter. Er wordt ook vaker gebruik gemaakt van voicesearch waardoor steeds meer zoekers gerichte vragen stellen. Door te bedenken welke vragen jouw potentiële klanten stellen en deze samen met de juiste antwoorden in jouw site te verwerken, verover je weer een mooie online positie. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de vorm van blogs. De meest gehoorde reactie als ik dit in makelaarsland tip, is dat dit te veel werk is. En: “Ik ben toch geen schrijver?!” In dat geval zijn er twee oplossingen. Je kunt het uitbesteden en een freelance tekstschrijver inhuren. Bijvoorbeeld via sites als Textbroker.nl of Freelancer.nl. Je kunt het ook zelf proberen, zelfs als je geen schrijftalent hebt. In het notitieveld van de meeste smartphones vind je een voiceoptie. Hiermee wordt jouw ingesproken verhaal omgezet naar tekst. Zo kun je dus een kwartier over een bepaald onderwerp praten en creëer je vaak al een mooi begin van een goedlopende tekst. Nu alleen nog een geschikt onderwerp.

Vraag jezelf af in welke onderwerpen woningzoekers het meest geïnteresseerd zijn. Check via Answerthepublic.com welke vragen hierbij horen waar het meeste op wordt gezocht. Door deze vragen in je blog te verwerken, zul je zien dat je meer bezoekers trekt. Plaats je wekelijks een blog dan zul je zien dat je bezoekersaantallen oplopen. En als je met tijdloze onderwerpen werkt, kan een blogbericht zelfs jarenlang verkeer opleveren. Zelfs in dit digitale tijdperk kiezen nog steeds veel makelaars voor lokaal adverteren. Maar wat vandaag in de krant staat, ligt morgen in de kattenbak. Terwijl je met een klein budget aan blogberichten constante groei creëert. Deze blogs leveren je ook weer mooie content voor social media op. Dat zorgt weer voor meer verkeer naar je site en dus een groter netwerk aan potentiële klanten.

Dit alles maakt jouw bedrijf een stuk meer waard. Dat is fijn voor nu, maar ook op de lange termijn. Bijvoorbeeld als je jouw business ooit in de toekomst wil verkopen… Zoals mijn vader altijd al zei: “Denk niet alleen aan de kosten, maar vooral aan de waarde.”

Meer informatie

VBO-leden worden ondersteund in hun marketing- en salesactiviteiten. Wil jij weten hoe? Bekijk dandeze pagina.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.