Overige

Huurprijzen hard gestegen

huurprijzen-hard-gestegen-1059_450x320_fit

Ondanks de coronacrisis zijn de huurprijzen dit jaar harder gestegen dan in de afgelopen 6 jaar. In juli 2020 was er een gemiddelde stijging van 2,9% ten opzichte van vorig jaar. Dit is meer dan de gemiddelde stijging in de afgelopen 10 jaar. Het CBS meldt dat dit te wijten is aan de hoge inflatie waar de huurprijsverhoging onder andere op is gebaseerd.

In juli 2019 stegen de huren met 2,5%. De gemiddelde huurprijsstijging van de afgelopen 10 jaar is 2,7%. De gemiddelde huur steeg dit jaar met 2,9%. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen gemiddeld met 2,7%, bij overige verhuurders was dit 3,4% en bij de vrijesectorwoningen 3,0%. De stijging is voornamelijk het gevolg van de hoge inflatie.

Ruim 42% van alle woningen in Nederland zijn huurwoningen. Bijna 70% daarvan is in het bezit van woningcorporaties. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De grootste huurprijsstijging heeft plaatsgevonden bij woningcorporaties met 2,7% in dit jaar tegenover 2,0% vorig jaar.

De huurstijging van de vrije sector woningen is dit jaar juist minder. Werd in 2019 de huur gemiddeld met 3,3% verhoogd, in 2020 is dit 3%. Bij 18% van de vrije sector woningen blijft de huur gelijk. Vorig jaar was dit bij slechts 7% het geval.

Huurprijsstijging per stad

In Rotterdam zijn de huren het hardst gestegen met 4,1%. Den Haag is goed voor een tweede plek met 3,6% en Amsterdam is van nummer 1 naar plek 3 gezakt met 3,5% huurverhoging.

Op basis van het onderzoek van CBS concludeert VBO dat de particuliere verhuurders in ons land het netjes doen ten aanzien van de huurverhogingen. Het lijkt erop dat particuliere verhuurders meer rekening hebben gehouden met de huurders gedurende de coronacrisis. Dit komt tot uiting in een daling in de prijsverhogingen ten opzichte van vorig jaar en er zijn ook veel meer woningen waarbij de huurprijzen niet zijn gestegen. De woningcorporaties, die met name mensen met lage inkomens van huisvesting voorzien, hebben juist hun huurprijzen aanzienlijk verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Benieuwd naar het volledige rapport?

Meer informatie

VBO-leden worden via de ledennieuwsbrief, een online ledenportal en het vakblad Vastgoed Adviseur op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de huurmarkt. Ook oefenen wij invloed uit richting relevante stakeholders en de politiek in het belang van onze leden. Zo werken we samen aan een stabiele huurmarkt waarin jij optimaal kunt ondernemen. Meer weten over VBO? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.