Overige

Smart buildings zijn duurzaam

smart-buildings-640_450x320_fit

Slimme techniek en software bieden grote mogelijkheden bij het verduurzamen van commercieel vastgoed. Sterker nog, de eerste slimme technologieën in gebouwen zijn ontstaan door de wens om vastgoed duurzamer te maken.

Wat is een smart building?

De gebouwen van nu en van de toekomst worden aangeduid als smart buildings. De kenmerken van een smart building zijn te onderscheiden in twee categorieën. Enerzijds bestaan er gebouwgebonden automatiseringssystemen, onder andere klimaatbeheersing met koelplafonds en ventilatiesystemen of flexibele ledverlichting. Anderzijds zijn er meer functionele automatische oplossingen zoals metingen betreffende benutting, bezetting en locatie in bijvoorbeeld een kantoorgebouw. Een gebouw is smart wanneer het zich, ondersteund door de aanwezige technologie, kan afstemmen op de gebruiker van dit vastgoed. Dergelijke technologie moet dus verzamelen, patronen herkennen en hierop ageren en (uiteindelijk ook) anticiperen. Om dit te bereiken is data nodig.

De rol van data

Door middel van sensoren in gebouwen wordt data verzameld. Zo wordt het technisch functioneren van het gebouw inzichtelijk. Hierdoor wordt gemonitord of en wanneer eventueel onderhoud nodig is. Daarnaast informeert deze data over de wijze waarop het gebouw en de voorzieningen worden gebruikt. Een voorbeeld van zo een sensor is de RIFD-chip (radio-frequency identification). Deze chip maakt door track and trace inzichtelijk welke onderdelen en materialen van een gebouw herbruikbaar zijn. Op deze manier kan er tijdig onderhoud plaatsvinden. Dit resulteert in verlenging van de levensduur en duurzaam gebruik van de gebruikte materialen.

Van smart naar duurzaam

Door de verzamelde gegevens te analyseren kan de omgang met energie, licht, lucht, temperatuur, CO2, ruimte e.d. zo efficiënt mogelijke zijn. Systemen, apparaten en ruimtes zullen namelijk alleen worden gebruikt indien nodig. Een handige app waarop de gebruiker van het vastgoed in real time bruikbare informatie over het pand kan vinden, vormt het sluitstuk van een kwalitatief slim gebouw. Al deze slimme aspecten kunnen het beheer en gebruik van vastgoed flink verduurzamen. Daarnaast leveren slimme gebouwen meerwaarde op het gebied van beleving en functionaliteit. Dit alles resulteert in een comfortabelere, gezonde en efficiënte (werk)omgeving.

Smart buildings zetten hun opmars voort. En de voordelen van slimme gebouwen op het gebied van verduurzaming zijn duidelijk. De zoektocht naar een smart building, ingericht naar de wensen van de desbetreffende gebruiker, is niet eenvoudig. De VBO-makelaar/taxateur biedt hierbij begeleiding.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.