Overige

Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten

huurovereenkomst-website-1030_450x320_fit

Let op de valkuilen

Als gevolg van de coronacrisis is de ‘Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten’ ontstaan. Om huurders in deze onzekere tijd meer zekerheid te kunnen bieden. Echter blijkt deze wet niet zonder valkuilen te zijn. De wet biedt bijvoorbeeld geen bescherming aan bepaalde doelgroepen en zijn de termijnen voor weigering van potentiële huurders erg kort.

De spoedwet is per 25 april 2020 in werking getreden. Deze wet biedt partijen de mogelijkheid om tijdelijke huurovereenkomsten eenmalig tijdelijk te verlengen tot uiterlijk 1 november 2020. Deze wet bevat echter wel een aantal valkuilen:

1. Beperkte reikwijdte
Huurovereenkomsten die vóór 1 april 2020 zijn beëindigd, vallen niet onder het bereik van deze wet.

2. Korte termijnen
Volgens de spoedwet heeft de huurder de mogelijkheid om binnen een week na de aanzegging de verhuurder te verzoeken om een tijdelijke verlenging.

3. Weigeringsgronden
De verhuurder kan in bepaalde gevallen weigeren. De weigeringsgronden zijn ruim geformuleerd. Waardoor de verhuurder veel ruimte heeft om de huurovereenkomst alsnog te beëindigen.

4. Naar de rechter
Bij weigering door de verhuurder op één van de in de wet genoemde gronden kan de huurder een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Echter bevat de wet hiervoor geen termijn.Let daarom altijd goed op de voorwaarden indien er sprake is van een verlenging bij een tijdelijke huurovereenkomst.

Meer informatie

Verhuurmakelaars die lid zijn van VBO kunnen rekenen op juridische ondersteuning. Benieuwd naar VBO? Klik danhier.

Deel dit artikel