Als bedrijfsmakelaar weet Marco Eijkemans dat vastgoed één van de belangrijkste en kostbaarste pijlers onder een bedrijf is. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring in het vak en is bepaald geen ‘traditionele makelaar’. Liever noemt hij zich vastgoedspecialist. Marco adviseert zijn klanten in de breedste zin van het woord. Zo heeft de ondernemer de handen vrij om te doen waar híj het beste in is: ondernemen.
Wat houdt die brede advisering dan precies in?
“Al vroeg in mijn loopbaan als makelaar bleek mijn bouwkundige achtergrond van grote waarde voor klanten. Mijn werk beperkt zich in veel gevallen niet tot alleen de snelle transactie. Liever plaats ik de klantvraag direct in een breder perspectief. Maar, als je niet weet wat een organisatie beweegt, kun je niet goed adviseren. Daarom wil ik de klant altijd eerst leren kennen door uitgebreid te informeren naar zijn bedrijfsstrategie en visie. Je kunt dan sneller tot de kern komen en verrassende adviezen en initiatieven aandragen.”
‘Ik wil de klant altijd eerst leren kennen door uitgebreid te informeren naar zijn bedrijfsstrategie en visie.’
‘Ik wil de klant altijd eerst leren kennen door uitgebreid te informeren naar zijn bedrijfsstrategie en visie.’
Hoe gaat dat in zijn werk?
“Het was voor mij een logische keuze me te specialiseren in bedrijfsmatig vastgoed. Met Eijkemans Bedrijfsmakelaardij bieden we in overleg ook nieuwe, soms tijdelijke, gebruiksmogelijkheden. Doel: een mix van functies die voor voldoende opbrengst zorgt. Ook revitaliseren, verduurzamen van verouderde bedrijfspanden en zoeken naar herbestemming behoort tot onze dienstverlening. We bekijken daarbij alles wat met vastgoed te maken heeft. Ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving, vergunning, bouwkundige staat, fiscale facetten, financiële zaken etc. zijn namelijk samen dé sleutel tot succes. Ondernemers waarderen die manier van werken. Mooi voorbeeld is het Kouwenberg Kwartier in Aarle-Rixtel (foto’s). Daar vonden we die herbestemming en verzorgden we de verduurzaming.”
Kouwenberg Kwartier zoals het was… …en zoals het is
Heb je meer sprekende voorbeelden?
“Vele inmiddels. De Poort van Laarbeek (foto) – eveneens in Aarle-Rixtel – spreekt ook tot de verbeelding. We waren nauw betrokken bij de realisatie van een volledig energieneutraal pand dat plaats biedt aan een supermarkt en een bedrijvencentrum. Met een heel team van deskundigen richtten we ons bij de ontwikkeling met name op de duurzaamheid van het pand. We keken daarbij zowel naar de te gebruiken materialen als naar de economische waarde. Daarbij is het gelukt het pand alle hedendaagse faciliteiten te geven en het tegelijkertijd – voor nu én later – geschikt te laten zijn voor een diversiteit aan functies.”