Overige

Welke duurzaamheidsleningen en -subsidies zijn er?

welke-subsidies-en-leningen-voor-het-verduurzamen-van-een-woning-zijn-er-633_450x320_fit

Duurzaamheidsmaatregelen leveren (op termijn) geld op, maar het blijft een feit dat de (eenmalige) investering veel geld kan kosten. Als duurzaamheid te duur wordt heeft dat grote invloed op de woningmarkt. Want je wilt je huis wel duurzamer maken, maar waar doe je het van? Als vereniging van makelaars en taxateurs strijdt VBO daarom voor betaalbare duurzaamheid. Zodat mensen duurzame woningen kunnen blijven huren, kopen én verkopen. Er zijn gelukkig tal van subsidies en leningen. Benieuwd naar de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsmaatregelen van jouw woning? Lees dan verder.

Subsidies

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas en meer duurzame warmte te gebruiken. Dit bespaart energie en dringt CO2-uitstoot terug. Om deze reden kun je tot 31 december 2020 subsidie krijgen voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

Salderingsregeling zonnepanelen: De afgenomen stroom van de elektriciteitsleverancier wordt verrekend met de zelf opgewekte stroom via zonnepanelen. In ieder geval tot eind 2023 betaal je geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie over zelf opgewekte stroom via zonnepanelen. Er wordt gewerkt aan een terugleversubsidie.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Een subsidie als je twee of meer energiebesparende maatregelen neemt. De subsidie is bedoeld voor woningeigenaren, bewoners en VvE’s.

Lokale en provinciale subsidies: Op Energiesubsidiewijzer.nl vind je een overzicht van de landelijke en lokale subsidies die helpen bij het verduurzamen. De energiesubsidiewijzer is ontwikkeld door Milieu Centraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).

Leningen

Energiebespaarlening: Een lening tegen relatief lage rente en een vaste looptijd om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Het te lenen bedrag ligt tussen de € 2.500 en € 25.000. Voor een Nul-op-de-meter woning (NOM) kun je € 65.000 lenen.

Duurzame Monumenten Lening: Een Nationaal Restauratiefonds lening voor energiebesparende maatregelen waarvan de rente 1,5% lager is dan de marktrente. Je kunt € 2.500 tot € 100.000 lenen. Let op: vraag de lening eerst aan voordat je gaat verduurzamen.

GreenLoans: De rente van deze persoonlijke lening is afhankelijk van looptijd en bedrag. Het te lenen bedrag ligt tussen.€ 5.000 en € 50.000.

Lokale en provinciale leningen: Niet alleen subsidies, maar ook landelijke en lokale leningen die helpen bij de financiering van het verduurzamen worden getoond op Energiesubsidiewijzer.nl.

Hypotheek

Duurzaamheidshypotheek: Bij het kopen van een energiezuinig huis of het nemen van energiebesparende maatregelen kan de hypotheek worden opgehoogd van 100% naar 106% van de woningwaarde. Het extra leenbedrag is € 9.000 in 2019 en € 20.000 bij een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0 of minder. Voor een Nul-op-de-meter woning is de maximale lening € 25.000.

NHG-kostengrens: Bij energiebesparende maatregelen stijgt de NHG-kostengrens naar € 307.400 in 2019.

Groene hypotheek met Rentekorting: Onder andere Rabobank, ABN Amro en Triodos bieden een groene hypotheek aan met rentekorting, advies en extra goedkope leningen.

Verlaagd btw-tarief

Je hebt recht op btw-teruggave op de aankoopprijs en installatie van zonnepanelen. Op arbeid voor isolerende maatregelen in woningen ouder dan twee jaar geldt een verlaagd btw-tarief.

Als je energiebesparende maatregelen wilt nemen, zijn er dus veel financieringsmogelijkheden. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Ga naar Energiesubsidiewijzer.nl voor een overzicht van de regelingen en check waar je recht op hebt. Ben je bezig met een koophuis en hypotheek? De VBO-makelaar/taxateur kan je adviseren tijdens het verduurzamingsproces.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.