Actualiteiten

‘27,5 miljoen m2 kantoorruimte voldoet nog niet aan de eisen’

kantoor-1287_680x520_fit

Voor een groot aantal kantoorgebouwen dreigt mogelijke sluiting in januari 2023. Ongeveer 10% van de kantoren heeft nog geen energielabel C of beter en bij 38% ontbreekt zelfs het label, terwijl dit een vereiste is om over anderhalf jaar open te mogen blijven, meldt Colliers.

Samen gaat het om 27,5 miljoen vierkante meter, evenveel als in de vijftien grootste kantoorsteden bij elkaar opgeteld. Utrecht springt er positief uit. Inmiddels voldoet 80% van de kantoorruimte daar wel aan deze voorwaarde. Hengelo is de hekkensluiter met een score van 29%.

Aanvragen label
Van de gebouwen die nu nog geen label hebben, is een deel in theorie wel duurzaam genoeg. Het aanvragen van een label is voldoende. Dit geldt voor ongeveer de helft van deze groep, uitgaande van het bouwjaar. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer het kantoor, hoe duurzamer.

Investeringen zijn grootste uitdaging
Kleine investeringen zoals het plaatsen van ledverlichting of het isoleren van het dak kunnen al zorgen voor een sprong in het energielabel. ”In die zin is label C een goede eerste stap, alleen echt ambitieus is het nog niet,” concludeert Colliers.Klik hier om het gehele rapport te lezen.

Uitzonderingen op de regel
Nog interessant om te weten: een kleine groep eigenaren ontspringt de dans, omdat sommige kantoren geen energielabel C of beter hoeven te hebben. De belangrijkste uitzonderingen zijn kantoren die: 1. kleiner zijn dan 100 m2 2. een monumentenstatus hebben 3. voor minder dan de helft onderdeel zijn van een multifunctioneel gebouw 4. maatregelen vereisen met een terugverdientijd van langer dan tien jaar 5. binnen twee jaar gesloopt of getransformeerd worden.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.