Actualiteiten

“56-plussers in lastige positie op de woningmarkt”

huissleutels-op-bouwtekening-503_680x520_fit

Veel 56-plussers bevinden zich in een lastige positie op de woningmarkt. Zo kan het inkomen te laag zijn voor de aankoop van een nieuw huis of zit veel overwaarde vast in de woning.

Veel 56-plussers bevinden zich in een lastige positie op de woningmarkt. Zo kan het inkomen te laag zijn voor de aankoop van een nieuw huis of zit veel overwaarde vast in de woning. ABN AMRO maakt het voor hen vanaf deze week makkelijker om een hypotheek voor een nieuw huis af te sluiten of overwaarde te gelde te maken. Met dat laatste kunnen ze bijvoorbeeld inkomen aanvullen, een schenking doen aan hun (klein)kinderen of de huidige woning verbouwen. De beleidsverruimingen gelden ook voor de hypotheken van ABN AMRO’s dochter Florius.

Verhuizen

Een groeiende groep 56-plussers met een eigen woning wil verhuizen. Nu is het zo dat zij dan vaak geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen, zelfs als zij naar een goedkopere woning verhuizen. ABN AMRO kijkt voortaan naar de werkelijke woonlasten van deze klanten zodat zij vaker, op een verantwoorde manier, een nieuwe hypotheek kunnen krijgen. Dat kan gaan om een lagere of een hogere hypotheek. Deze maatregel draagt bij aan de mobiliteit op de woningmarkt. Hierdoor komen er meer woningen vrij en neemt de keuze toe, waardoor mogelijk ook andere groepen huizenkopers ervan kunnen profiteren.

Verzilveren van overwaarde

Ook 56-plussers die niet willen verhuizen maar overwaarde willen vrijspelen kunnen worden bediend. De overwaarde kunnen zij gebruiken om hun te woning verbeteren, te verduurzamen, een schenking te doen of hun inkomen aan te vullen. ABN AMRO maakt dit mogelijk door klanten een andere hypotheekvorm aan te bieden voor een langere looptijd. Daarnaast worden huurinkomsten uit een tweede woning voortaan volledig als inkomen gezien bij de berekening hoeveel hypotheek de klant kan krijgen. Hierdoor kunnen zij hun hypotheek verhogen, waardoor de overwaarde kan worden vrijgespeeld.

Maatwerk cruciaal voor toekomstige hypotheekmarkt

Het CBS verwacht een stijging van de bevolking van 65 jaar of ouder, in 2040 is dit 26%. Door deze toenemende vergrijzing is het volgens ABN AMRO belangrijk dat de leennormen meebewegen. “We zijn blij dat we nu beter kunnen inspelen op de specifieke wensen van 56-plussers. Deze klantgroep wordt door de vergrijzing alleen maar groter en zij hebben behoefte aan meer financiële armslag”, zegt Kitty de Heiden, manager Hypotheken van ABN AMRO. “Met een aanpassing van de hypotheek is dat te realiseren. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld gemakkelijker hun hypotheek oversluiten, een nieuwe woning kopen of hun hypotheek verhogen om een schenking te doen aan hun (klein)kinderen.”

(bron: ABN AMRO)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.