Actualiteiten

CBS en Kadaster: druk op woningmarkt blijft oplopen

man-bekijkt-keuken-533_680x520_fit

In de gemeente Amsterdam ligt de verkoopprijs van een bestaande koopwoning relatief gezien het verst boven de vraagprijs ten opzichte van de rest van Nederland.

In de gemeente Amsterdam ligt de verkoopprijs van een bestaande koopwoning relatief gezien het verst boven de vraagprijs ten opzichte van de rest van Nederland. Dit ‘Amsterdam-effect’ is zichtbaar in de omliggende gemeenten; ook daar ligt de verkoopprijs relatief ver boven de vraagprijs. In Nederland werd in 2014 een verkoopprijs overeengekomen die 5,5% onder de vraagprijs ligt. Dit voordeel voor kopers nam sindsdien steeds verder af.

Gemiddelde aanbod verkochte woningen neemt af

In alle provincies van Nederland worden koopwoningen steeds minder lang aangeboden voordat ze verkocht zijn. Ook hier springt Noord-Holland er uit: de aanbodtijd is het kortst van alle provincies.

Leeftijden

Na de crisis op de woningmarkt is de gemiddelde leeftijd van de koper geleidelijk opgelopen. In amper 10 jaar tijd is deze met ruim 5 jaar gestegen tot ongeveer 40 jaar. Het is vooral de gemiddelde leeftijd van de doorstromer die toeneemt. Die van de koopstarter beweegt zich rond de 30 jaar.

Woningverkopen met meer kopers

Het aantal woningkopen waarbij 2 of meer kopers zijn betrokken loopt sinds de crisis weer op. De meeste woningaankopen door een duo gedaan. Dit heeft onder meer te maken met oplopende woningprijzen. Eenpersoonshuishoudens, dan wel huishouden met een enkel inkomen kunnen steeds moeilijker een koopwoning financieren.

(bron: Kadaster)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.