Actualiteiten

CEPI pleit voor regulering van makelaarsberoep

istock-480985277-1388_680x520_fit

CEPI, Europese belangbehartiger voor makelaars, heefteen eerste rapportuitgebracht over de regulering van het makelaarsberoep in de EU. In het rapport is in kaart gebracht hoe de situatie nu is en heeft CEPI toegelicht waar zij naar toe willen, namelijk naar gemeenschappelijke minimumnormen.

In het rapportzijn de lidstaten onderverdeeld in drie categorieën: staatsregulering, zelfregulering en een gemengd reguleringsmodel. In het rapport is een overzicht opgenomen per lidstaat. VBO heeft bijgedragen aan het stuk over de situatie in Nederland.

De aanleiding voor het rapport is het in 2020 opgerichte ‘Regulation Support Group’, een platform dat lidstaten bij staat bij het invoeren of herzien van regulering. De eerste stap voor het platform is de huidige situatie inventariseren en daarna jaarlijks met updates te komen als er veranderingen zijn opgetreden. “Voor een sector die steeds meer kijkt naar grensoverschrijdende transacties en het verlenen van vastgoeddiensten in een grotere Europese markt, is correcte en actuele informatie over landelijke regelgeving cruciaal,” aldus CEPI.

CEPI roept in het rapport op tot duidelijke en consistente nationale regulering van de onroerend goed beroepen waaronder makelaars, op basis van ‘gemeenschappelijke minimumnormen’. Dit bevordert de professionaliteit van de sector en het beroep, maar beschermt tevens consumenten en zorgt voor meer transparantie.

Daarnaast zorgen uniforme regels voor een gelijk speelveld en bevordert het handelen op de interne markt, waardoor grensoverstijgende dienstverlening makkelijker wordt. Ook kunnen excessen sneller worden aangepakt, zoals het witwassen van geld en kan er samen opgetrokken worden op het gebied van energie.

Zo pleit CEPI voor Permanente Educatie, ethiek- en gedragscode en een aansprakelijkheidsverzekering. Zaken die VBO al als vereisten heeft van het lidmaatschap.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.