Blogs

Biedlogboek verplicht bij woningverkoop per 1 januari 2023

Makelaars zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om een zogenaamd biedlogboek bij te houden tijdens het verkoopproces van een woning. In het biedlogboek worden geautomatiseerd alle ingezonden biedingen en besluitengelogd door een onafhankelijke derde partij. Het biedlogboek wordt vervolgens na een onherroepelijke verkoop gedeeld met alle kandidaten die een bod hebben uitgebracht. Door middel van het biedlogboek wordt het gehele verkoopproces inzichtelijk en controleerbaar voor consument en collega makelaars.

Het biedlogboek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen branchevereniging VBO en keurmerk Eerlijk Bieden. Tijdens het ontwikkelproces is er met zorg geluisterd naar de feedback van verkopers, kandidaat-kopers en de makelaars zelf. Het uiteindelijke biedlogboek zorgt er daardoor voor dat de privacy gewaarborgd blijft en het geen invloed heeft op het uiteindelijke verkoopresultaat. Om de onafhankelijkheid van de biedlogboeken te waarborgen, gelden er toelatingseisen voor makelaars en worden er aselectief audits uitgevoerd.

Na een succesvolle pilot, is het biedlogboek opgenomen in het convenant: Vertrouwen in het koopproces, dat vorig jaar werd ondertekend door de brancheorganisaties, Vereniging Eigen Huis en Minister de Jonge. Op dit moment is het biedlogboek nog enkel verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging, maar het ministerie BZK werkt ook verankering van het biedlogboek in de wet.

Voor meer informatie over de totstandkoming en praktische informatie over het biedlogboek is er door keurmerk Eerlijk Bieden een blogpost opgezet.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.