Actualiteiten

Dé kwaliteitsgarantie voor de huurmarkt

scvm-1445_680x520_fit

Per 1 januari is het kwaliteitsregister Stichting Certificering Voor Makelaars (SCVM) gestart met de Kamer Huur om de kwaliteit van huurbemiddelaars te waarborgen. In tegenstelling tot een diploma, heeft SCVM voor deze Kamer het keurmerk VerhuurVeilig gekozen als toelatingsvoorwaarde. Wim van ’t Hoff, voorzitter van SCVM, en Alex Vooren, commercieel manager van Stichting VerhuurVeilig vertellen waarom het belangrijk is voor huurmakelaars, de markt én consumenten dat deze Kamer er is gekomen en hoe dit bijdraagt aan een eerlijke en transparante huurmarkt.

SCVM is opgericht om verzekerd van te zijn dat je met een deskundig makelaar te maken hebt. De stichting toetst en borgt via certificering en permanente educatie al meer dan twintig jaar lang de vakbekwaamheid, kwaliteit en integriteit van de bij hen ingeschreven makelaars. “Kortom, het register bevordert de verdere professionalisering van het vak en de transparantie van het bemiddelingsproces bij makelaars. Echter, zoiets bestond nog niet specifiek voor huurmakelaars,” vertelt Van ’t Hoff.

Het belang van professionalisering onderschrijft ook Alex Vooren, commercieel manager van Stichting VerhuurVeilig: “Woonfraude is een toenemend probleem in de Nederlandse huurmarkt en veroorzaakt jaarlijks een enorme schadelast. Woningeigenaren draaien meestal op voor de vaak torenhoge kosten omdat er nauwelijks financieel verhaal valt te halen op de malafide huurders. Wij willen zaken als criminaliteit, woonfraude en hennepkwekerijen en de vastgoedschade ten gevolge hiervan voorkomen door bewustwording voor de problematiek te verhogen.”

Naar schatting werkt circa 80% van de mensen die bemiddelen in huur zonder enige vorm van opleiding, zonder gedragsregels en zonder enige nadelige gevolgen bij misstappen. Dat werkt misstanden in de hand en dan wordt de roep om regulering vanuit de markt en politiek steeds groter. Het is van belang dat een huurmakelaar goed op de hoogte is van alle wetten, regels en voorschriften waar die mee in aanraking komt tijdens de werkzaamheden.

Daarom is per 1 januari 2022 het SCVM uitgebreid met de Kamer Huur, gericht op huurmakelaars. Tristan Bons, manager Public Affairs bij VBO, vindt dit een goede ontwikkeling: “De meeste mensen die werken in de verhuurbemiddeling zijn überhaupt niet aangesloten bij een branchevereniging. Mede hierom wordt ook gewerkt aan de wet Goed Verhuurderschap door het kabinet. Deze wet gaat helder en duidelijk beschrijven waar een verhuurder en/of huurmakelaar aan moet voldoen, tevens worden er mogelijkheden gegeven aan gemeenten om vergunningstelsels in te voeren. Indien je je inschrijft in de Kamer Huur én daarvoor het keurmerk hebt behaald, kun je met gemak aan overheden, consumenten en anderen aangeven dat jouw kwaliteit écht hoog en gewaarborgd is. Wij doen namens VBO ook ons uiterste best om dit goed onder de aandacht te brengen én ervoor te zorgen dat deze meerwaarde voor onze leden voelbaar wordt in het dagelijks werk.”

Van ’t Hoff voegt daaraan toe: “Het is belangrijk om de kwaliteit van huurmakelaars te borgen en écht een standaard te realiseren en in stand te houden. Zo kunnen het wetsvoorstel Goed Verhuurderschap en de Kamer Huur elkaar versterken en krijgt de gehele huursector een impuls. Daarnaast is het ook een manier om je te onderscheiden op de markt en te laten zien dat jij als huurmakelaar integer en vakbekwaam handelt.”

Indien een persoon die zich bezighoudt met bemiddeling zich wil inschrijven in de Kamer Huur dient diegene te beschikken over het keurmerk VerhuurVeilig. Zo wordt een belangrijke basis gelegd voor de kwaliteit van een (aankomend) huurmakelaar. De werkwijze van SCVM is er vervolgens op gericht om de huurmakelaar verder te professionaliseren door het aanbieden van cursussen (permanente educatie), de kwaliteit te bewaken door doorlopend toezicht (audits) en tot slot een onafhankelijk instituut aan te bieden voor eventuele klachten (klachtencommissie en tuchtrecht). SCVM heeft het tuchtrecht ondergebracht bij het Tuchtcollege Makelaardij Nederland.

Deze maatregelen hebben ook een effect op de gehele huurmarkt. “De bijvangst is dat je hierdoor misstanden kunt beteugelen. De bewustwording rondom discriminatie, ondermijning en veiligheid neemt hierdoor toe. Door de huurmakelaar hierin mee te nemen, heeft dit ook effect op de verhuurder,” vertelt Van ’t Hoff.

Voor de consument zijn de voordelen duidelijk: één centrale Kamer waarin de huurmakelaars zijn opgenomen die de doelstellingen van SCVM in het algemeen onderschrijven zodat je weet met wie je in zee gaat. Daarnaast hebben belanghebbenden bij vermeende misstanden de mogelijkheid gehoord te worden via een klachtencommissie en een onafhankelijk tuchtrechtspraak.

Van ’t Hoff: “Tuchtrecht helpt met de bewustwording in de sector en het heeft een bestraffend effect want je kan in het ergste geval je inschrijving verliezen. De uitspraken van het tuchtcollege geven jurisprudentie en zijn praktische handvatten over hoe je als huurmakelaar de reglementen dient uit te leggen en toe te passen. Zoals het NRVT dat voor de taxatiesector doet waarbij er veel bewustwording is gecreëerd, willen wij met de Kamer Huur hetzelfde bereiken voor de huursector.”

Hoe belangrijk bewustwording is, onderschrijft ook Vooren. Hij strijdt al jaren voor een transparante huurmarkt en heeft veel ellende voorbij zien komen. “Woonfraude is een maatschappelijk probleem. Er zijn te veel louche types die de markt verzieken met grote gevolgen van dien. Het is namelijk juridisch vaak lastig om de kosten te verhalen, dit resulteert in verhuurders die financieel aan de grond komen te zitten. Ik zie te veel dossiers voorbijkomen waarbij er verhuurd is aan partijen die nooit in aanmerking hadden moeten komen omdat het aan alle kanten rammelde. Dus mijn aanpak: voorkomen is beter dan genezen. Daarbij hebben huurmakelaars een zorgplicht. Als we aan de poort malafide huurders de deur kunnen wijzen en zorgen dat dit soort praktijken niet meer voorkomen, dan kan je 40 tot 50% van de problemen oplossen.”

Een grondige screening is daarbij cruciaal en dat is precies wat Stichting VerhuurVeilig doet. Zij ondersteunen makelaars en eigenaren bij het screeningsproces maar leiden deze partijen ook op door middel van voorlichting en educatie over hoe je deze malafide zaken signaleert. Vooren: “Door de cursus te geven willen we in een paar uur duidelijke handvatten geven aan huurmakelaars. Je leert heel praktisch waar je op moet letten en hoe je kritisch moet zijn op documenten. Misschien lijkt het op het eerste gezicht allemaal te kloppen, maar het is belangrijk om verder te kijken en de informatie te toetsen en analyseren.”

De activiteiten van de stichting en daarmee het keurmerk VerhuurVeilig zijn met de oprichting van de Kamer Huur door SCVM overgenomen. Een inschrijving in de Kamer Huur betekent dus sowieso ook dat je het keurmerk hebt behaald. Vooren: “Hiermee laat je zien dat je een hoge kwaliteit van dienstverlening biedt met uitgebreide screenings. Dit is niet alleen belangrijk voor de consument, maar ook voor verhuurders en gemeenten.”

Om de kwaliteit hoog te houden leggen de keurmerkhouders eerst een entreetoets af waarbij het huidige verhuurproces en dossiervorming in kaart worden gebracht. Hierna krijgt de huurmakelaar een beoordeling en een rapport van aanbevelingen om zo de werkwijze te optimaliseren. Vooren: “Wij helpen het verhuurproces tot in de puntjes te verbeteren en om goed te screenen. Ook adviseren wij hoe je de administratie en dossieropbouw op orde krijgt.” De kwaliteit wordt jaarlijks gecontroleerd middels een audit.

Daarnaast worden keurmerkhouders op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom woonfraude. “Wij monitoren constant de huurmarkt. Als wij signalen krijgen dat er bepaalde malafide werkwijzen veel voorkomen, zoals bepaalde valse papieren die in omloop zijn, dan melden we dit gelijk. Denk aan het manipuleren van loonstroken door een bepaalde werkgever of vervalsen van identiteitsbewijzen. Hierdoor kan je alerter zijn op bepaalde ontwikkelingen en voorkomen dat dit ook jou overkomt,” aldus Vooren.

Tevens kan er gevraagd worden om een extra beoordeling bij screenings van kandidaat-huurders. “Bij twijfel is het belangrijk om ruggespraak te houden en advies in te winnen. Soms hoeft de soep niet zo heet gegeten te worden en zijn de onregelmatigheden te verklaren, maar het is belangrijk om als huurmakelaar of verhuurder het zekere voor het onzekere te nemen. Je moet voldoen aan je zorgplicht richting je opdrachtgever en onderbouwen waarom iemand een geschikte of ongeschikte huurder is,” aldus Vooren. Daarnaast kan je gebruik maken van juridische bijstand en bij dossiervorming kan dat worden overgedragen aan politie en justitie.

Door de overname van het keurmerk en de samenwerking met de Stichting VeiligVerhuur wordt gezorgd voor meer transparantie op de huurmarkt. Vooren: “Het biedt niet alleen meer duidelijkheid voor consumenten en huurders, maar het verbetert daarnaast ook het imago van de huurbemiddelaar. De afgelopen maanden is er veel kritiek geweest op de werkwijze van huurbemiddelaars en heeft de oververhitte woningmarkt ook excessen zoals dubbele bemiddelingskosten, bieden op huurwoningen en discriminatie verder aan het licht gebracht. Door je in te schrijven in het register en te voldoen aan de gedragscode, permanente educatie en het tucht, laat je zien dat jij je onderscheidt. Dat je als huurmakelaar je rol serieus neemt en duidelijk en transparant bent over je dienstverlening.”

Tot besluit zegt Bons: “In de belangenbehartiging van onze leden komen we steeds vaker de vraag tegen bij politici – lokaal en nationaal – of we kunnen werken aan een kwaliteitsstandaard voor de huurmarkt. Ook onze leden vinden dat er wel degelijk een onderscheid moet bestaan tussen makelaars die volgens de regels, wetten en gedragscodes te werk gaan en mensen die op een dinsdagmiddag hebben besloten om in de verhuur te stappen. De Kamer Huur van SCVM zorgt voor een goede set aan minimale kwaliteitseisen, gekoppeld aan het keurmerk VerhuurVeilig. Dit is wat ons betreft precies die kwaliteitsstandaard waar we naar op zoek zijn. Wij zullen er dan ook voor kiezen om enkel huurmakelaars op basis van deze kwaliteitseisen toe te laten als lid van VBO.”

Wil jij je ook inschrijven in de Kamer Huur van SCVM? Meer informatie vind je op de website van SCVM.

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwste editie van Vastgoed Adviseur (februari 2022). Klik hier om het hele artikel te lezen, inclusief tips van Alex Vooren hoe je als verhuurder kan screenen op ondermijning, woonfraude en criminaliteit.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.