Actualiteiten

Drie voor twaalf: duurzaamheid in de vastgoedmarkt

zonnepanelen-gebouwen-357_680x520_fit

Ook in de vastgoedmarkt wordt er veel gesproken en vergaderd over duurzaamheid en het klimaat, maar tot nu toe slaagt de sector er nauwelijks in om deze woorden te vertalen tot daadkracht.

Onze economie draait weer op volle toeren en de vastgoedprijzen stijgen weer gestaag. Wij mogen echt niet klagen, maar wij moeten wel vrezen. Het is drie voor twaalf, althans op de Doom’s Day Clock. Een klok die sinds 1947 zorgvuldig wordt bijgesteld door internationale wetenschappers uit de zogenaamde Science and Security Board. De aarde warmt op, en in het huidige tempo sterven vitale ecosystemen deze eeuw nog af. Onze economie die op volle toeren draait, draait nog vooral op fossiele brandstof. De bijbehorende CO2-uitstoot verstikt onze wereld, en de vastgoedmarkt is grootaandeelhouder. Vastgoed is verantwoordelijk voor ruim 40% van alle CO2-uitstoot. Wij duwen momenteel als sector de klok verder richting twaalf.

Ook in de vastgoedmarkt wordt er veel gesproken en vergaderd over duurzaamheid en het klimaat, maar tot nu toe slaagt de sector er nauwelijks in om deze woorden te vertalen tot daadkracht. Soms lijkt de vastgoedmarkt te wachten op die ene James Bond, die drie seconden voor twaalf de kernkop onschadelijk maakt. Spoiler alert, James komt deze keer niet. Er zijn geen geheimagenten voor ons op pad om het grote klimaatonheil af te wenden. Dit keer is het aan ons. Deze heldenrol voor de vastgoedprofessional is duidelijk nieuw en vergt gewenning. De Nederlandse vastgoedmarkt aarzelt nog volop en soms ook hardop. Nederland bungelt nog onderaan de lijstjes waar het gaat om de transitie naar duurzame energieopwekking, en in de koopwoningmarkt krijgen wij het amper voor elkaar om de bestaande voorraad te verduurzamen. Maar er is hoop, het kán namelijk wel!

Gidssector

Het is dan wel 3 voor 12, maar het is gelukkig nog niet te laat. Dankzij de eerste pioniers in de vastgoedsector hebben wij inmiddels genoeg geleerd om de veilige route te vinden tot duurzame successen. Voorbeelden die goed gebruikt kunnen worden om met meer tempo hogere ambities te bereiken. Het kan wél. Als partners van het TIAS vastgoedLAB hebben PGGM, Rabobank, Rijksvastgoedbedrijf, Amvest, PWC, TIAS en Tilburg University de koppen bijeen gestoken om zowel de praktijk en de theorie van duurzaam vastgoedsucces in kaart te brengen. Inspirerende voorbeelden zoals – Madaster, waarmee gebouwgrondstoffen modern kunnen worden geregistreerd en worden ingezet in circulaire business modellen – GRESB, een wereldwijde benchmark die de duurzaamheid van vastgoedfondsen transparant maakt, – Zorghuizen, die op basis van leegstaand vastgoed een tweede duurzaam leven krijgen als moderne zorglocaties voor ouderen – en Groene Hypotheken, die de toekomstige voordelen en besparingen op voorhand voelbaar maken in voordelige financiering. Mooie voorbeelden van duurzaam succes, die meer aandacht verdienen. Want wat je aandacht geeft, groeit!

Onze vastgoedmarkt kan door het opschalen van deze duurzame successen nog een gidssector worden, een waardevolle pion in de Nederlandse energieakkoorden en een exportproduct voor andere landen. De Nederlandse vastgoedmarkt is namelijk niet de enige die lang heeft geaarzeld. Maar met de juiste versnelling kan de vastgoedmarkt het trage peloton verlaten en zorgen voor opzienbarende inspiratie. Met duurzaam succes kan deze sector Nederland aangenaam verrassen.

Nieuwe slimme technologie

Hoe kom je dan tot duurzaam succes? Lang zat de aarzeling in het ongemak ten aanzien van de nieuwe afweging tussen extra kosten en nieuwe voordelen. Wie tot duurzaam succes wil komen in de vastgoedmarkt, zal dingen anders moeten doen. Nog steeds weeg je kosten zoals een verbouwing, af tegen opbrengsten, zoals een hogere verkoopprijs. Maar duurzame successen bereken je niet met oude kengetallen en vuistregels. Duurzame successen vergen nieuwe slimme technologie en dito kosten. Die zijn vaak snel in beeld, maar van kosten worden ondernemers, eigenaren en verhuurders niet snel enthousiast. Gelukkig is er nu ook goed zicht op de nieuwe voordelen die voortkomen uit deze kosten. Dankzij 10 jaar ‘eerste-schapen-over-de-dam’, weten wij nu wat duurzaam vastgoedsucces oplevert in lagere leegstand, hogere huur en groene prijspremies. Het VastgoedLAB heeft de meest betrouwbare feiten uit 10 jaar internationale literatuur verzameld, zodat iedere ambitieuze vastgoedprofessional deze feiten kan gebruiken in noodzakelijke richting duurzaam succes. Deze vind je snel en eenvoudig in de VastgoedLAB ‘duurzame vastgoedfeiten’, een overzicht met de relevantste resultaten uit de internationale wetenschap.

En wat als niet? Dan worden de gevolgen voelbaar, ook voor de omzet van de vastgoedprofessional. Niet verduurzamen van de portefeuille zal resulteren in ‘stranded assets’, panden die straks niet meer voldoen aan de eisen van de overheid en de voorkeuren van de klant. Stranded assets zijn straks de panden waarop zal moeten worden afgeboekt omdat te lang is geaarzeld. Maar ook voor die tijd zal de schaduw van duurzaam succes merkbaar worden. Want een makelaar, adviseur of taxateur zonder een goed verhaal over duurzaam succes zal omzet gaan mislopen. Niet elk pand in Nederland zal vandaag al rendabel kunnen worden verduurzaamd, maar bij elk pand is wel een professional nodig die deze afweging grondig kan helpen maken. Conservatief achteroverleunen op basis van een verouderd repertoire kost je opdrachtgevers.

De langetermijnbelangen zijn te groot om op oude kortetermijnprikkels te sturen naar vastgoedsucces. Met kennis van de nieuwe vastgoedfeiten, komt duurzaam succes beter in beeld. Die route ligt nu al open, wij hoeven niet te wachten op het volgende energieakkoord dat met scepsis zal worden ontvangen.

(bron: TIAS VastgoedLAB)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.