Actualiteiten

Een op drie Amsterdamse verhuurmakelaars bereid om te discrimineren

een-op-drie-amsterdamse-verhuurmakelaars-bereid-om-te-discrimineren-981_680x520_fit

Een op de drie verhuurmakelaars in Amsterdam is bereid om op verzoek te discrimineren op migratieachtergrond, dit blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Rigo. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Verzoek ‘geen allochtone huurder’

Onderzoekers belden met 41 makelaars in Amsterdam en deden zich voor als potentiele verhuurders. Zij gaven aan dat ze liever geen allochtone huurder wilden. Een op de drie van de verhuurmakelaars wilde gehoor geven aan dit verzoek en 50% gaf aan dat tegemoetkomen aan zo’n verzoek niet mag, omdat het discriminatie is.

Woningzoekenden gediscrimineerd op basis van nationaliteit

Uit het onderzoek blijkt ook dat woningzoekende met een niet-westerse achternaam in ongeveer een vijfde van alle gevallen werd gediscrimineerd. Het geslacht van de woningzoekenden speelde hierin geen rol: zowel mannen als vrouwen werden gediscrimineerd. De nationaliteit blijkt een rol te spelen. De onderzoekers benaderden verhuurmakelaars in onze hoofdstad via e-mail. Ze deden zich voor als woningzoekenden en gebruikten verschillende namen, zoals Mehmet Aziz en Maarten de Koning. In totaal werd op 250 advertenties voor huizen gereageerd.

Bovendien kwam discriminatie vaker voor bij goedkopere woningen in de vrije sector dan bij duurdere huizen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat woningzoekenden met een migratieachtergrond vaker worden gediscrimineerd.

Statement VBO

VBO keurt discriminatie ten strengste af, dus ook op de woningmarkt. Het is teleurstellend dat ook makelaars zich hier nog altijd schuldig aan maken. Het blijkt dat er geen VBO-leden onder de 41 onderzochte makelaars zitten. Dit soort uitwassen toont aan hoe belangrijk het is dat verhuurmakelaars zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. VBO vindt dat de handelswijze van verhuurmakelaars moet worden getoetst door het onafhankelijk Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Alleen zo houden we de markt schoon en kunnen (potentiële) huurders erop vertrouwen dat verhuurmakelaars open en eerlijk handelen. VBO staat voor kwaliteit, dus dat bewaken wij.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.