Actualiteiten

Energiebesparingsverkenner met contante waardeberekening

monteur-zonnepanelen-310_680x520_fit

De drie brancheorganisaties voor makelaars en taxateurs slaan de handen ineen voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. Samen met RVO.nl hebben zij de online tool; de energiebesparingsverkenner aangevuld met een ‘contante waardeberekening’.

Vastgoedjournaal bericht vandaag dat de drie brancheorganisaties voor makelaars en taxateurs VBO Makelaar, NVM en VastgoedPRO de handen ineen slaan voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. Samen met RVO.nl hebben zij de online tool; de energiebesparingsverkenner aangevuld met een ‘contante waardeberekening’ waarmee taxateurs, makelaars, banken en hypotheekverstrekkers snel kunnen uitrekenen wat energiebesparing hun klanten oplevert.

De drie brancheorganisaties zijn enthousiast over de tool en gaan deze aanbieden aan de makelaars. Makelaars kunnen op deze manier meewerken aan het verduurzamen van woningen. Professionals in de woningbouwsector kunnen hun klanten met deze tool snel meer inzicht geven in kosten en baten van extra investeringen in energiebesparing. De online tool laat de opbrengst van de maandelijkse besparing zien over een periode van 20 jaar.

VBO Makelaar stelde samen met de NVM en VastgoedPRO de uitgebreide formule van de contante waarde van besparingen op. In deze formule zijn allerlei variabelen meegenomen, zoals de kosten van het onderhoud, de verwachte inflatie en de verwachte waardestijging van de woning.

De rol van professionals in duurzaamheidstransitie

Doel is makelaars en taxateurs bewust te maken van hun rol in deze duurzaamheidstransitie. De energiebesparingsverkenner is daarbij een eenvoudig te hanteren hulpmiddel. De tool laat volgens Hans Van den Heuvel, woordvoerder VBO Makelaar, duidelijk zien dat investeren in energiebesparingsmaatregelen echt iets oplevert, en op welke termijn. “Het gaat niet alleen om energiebesparing en milieu, maar ook om het leefcomfort van bewoners en de waarde van de woning.” De drie organisaties zijn nog met verschillende instanties in gesprek over hoe en waar de tool moet worden opgenomen in het taxatierapport. De verwachting is dat de afspraken daarover op 1 januari rond zijn.

Consumenten overtuigen

Toch zal het ondanks de tool nog niet meevallen om de consumenten ervan te overtuigen te investeren in duurzame maatregelen om hun energieverbruik terug te dringen, denken de vertegenwoordigers van de brancheorganisaties. Binnen de woningmarkt blijft nog veel potentieel voor besparing onbenut. Als de hele woningvoorraad in 2050 energieneutraal moet zijn – zoals met de overheid is afgesproken in het Nationale Energieakkoord voor Duurzame Groei – dan kan de woningmarkt alle hulpmiddelen goed gebruiken. De energiebesparingsverkenner komt daarbij goed van pas.

Energielabel nog niet doorslaggevend voor aankoop

Hoewel het energielabel verplicht is bij verkoop van een woning, is dat meestal geen doorslaggevend argument bij de aankoop van een huis. “De consument bepaalt waaraan het geld wordt uitgegeven”, zegt Hans Van den Heuvel. “Het blijft een uitdaging om ervoor te zorgen dat de consumenten energiebesparing en duurzaamheid serieus nemen, en dat ook laten zien door maatregelen te nemen in en om het huis.”

De brancheorganisaties zijn dan ook blij dat de energiebesparingsverkenner er is. “Met de tool zie je meteen wat de opbrengsten zijn van bepaalde investeringen in energiebesparingen die voor jouw klanten belangrijk zijn. Daarmee is de energiebesparingsverkenner een van de duwtjes in de rug die nodig zijn om te komen tot een duurzame gebouwde omgeving.”

Kijk op Vastgoedjournaal.nl voor het volledige artikel.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.