Actualiteiten

Escalerende handelsoorlog van invloed op hypotheekrente

gevel-fiets1-435_680x520_fit

Na het hoge aantal rentewijzigingen in de week ervoor, werden ook afgelopen week veel renteverlagingen aangekondigd.

Na het hoge aantal rentewijzigingen in de week ervoor, werden ook afgelopen week veel renteverlagingen aangekondigd, onder andere door a.s.r. en SNS Bank. Marktleider Rabobank voert tot en met 6 mei een renteactie op 15 jaar vast. De gemiddelde hypotheekrentes daalden door de wijzigingen over de hele linie licht. Op korte termijn lijkt, naast de concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers in de komende piekmaanden, het vervolg van de escalerende handelsoorlog tussen Amerika en China van belang voor de richting van de hypotheekrente. Door de oplopende spanningen zijn de rentes op de kapitaalmarkten van Amerika en veel Europese landen de afgelopen maand gezakt.

MUNT Hypotheken biedt sinds vorige week weer 30-jaars rentetarieven aan, nadat deze enige tijd ‘uitverkocht’ waren. De 30-jaars hypotheekrente, die sinds de zomer van 2016 aan belang wint, heeft dit jaar de 15-jaars hypotheekrente ingehaald op de ranglijst van populairste rentevaste perioden bij nieuwe hypotheken en staat nu vierde (landelijk, sinds 2011). De top drie wordt gevormd door 10 jaar, 20 jaar en 5 jaar vast. Als de hypotheekrente de komende jaren laag blijft, lijkt het een kwestie van tijd voordat 30 jaar vast ook 5 jaar vast passeert.

ING voert tijdelijk een actie op het 12-jaars rentetarief. Deze is gelijk aan het tarief van 10 jaar vast, voor annuïtaire en lineaire hypotheken. ING wil hiermee de concurrentie op 10 jaar vast aangaan. Renteperioden als 7 of 12 jaar vast worden meestal gesloten als onderdeel van een rentemix. Daarbij worden meerdere leningdelen met verschillende rentevaste perioden gecombineerd. Dat kan in vergelijking met bijvoorbeeld 20 jaar vast een gunstig effect hebben op de hoogte van de maandlasten en het tempo waarin wordt afgelost. Wel kan er een groter renterisico zijn.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.