Actualiteiten

Gemeenten dwarsbomen investeringsdoel woningbeleggers

gebroken-spaarpot-307_680x520_fit

Tussen 2018 en 2020 willen beleggers nog eens 16,6 miljard investeren in huurwoningen. Voornamelijk door gemeentebeleid lukt het 60 procent van de investeerders dit jaar al niet de gewenste 5 miljard aan residentieel vastgoed te verwerven.

Tussen 2018 en 2020 willen beleggers nog eens 16,6 miljard investeren in huurwoningen. Maar voornamelijk door gemeentebeleid lukt het 60 procent van de investeerders dit jaar al niet de gewenste 5 miljard aan residentieel vastgoed te verwerven.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van economisch bureau Stec Groep waaraan de 23 belangrijkste vastgoedbeleggers in Nederland deelnamen. Deze hebben samen bijna 40 procent van de Nederlandse middenhuurwoningen in bezit. Negen op de tien beleggers geven de voorkeur aan huurwoningen boven andere vastgoedsegmenten. De ideale huurprijs ligt tussen 711 en 900 euro. Ruim de helft van de beleggers zoekt steeds vaker buiten de Randstad om investeringsdoelen te halen.

Of de pakweg 20 miljard ook daadwerkelijk in beleggingswoningen kan worden geïnvesteerd, is de grote vraag. Landelijk gezien wordt niettemin tot 2025 een tekort verwacht van 60.000 tot 200.000 middenhuurwoningen. De drie grote bottlenecks die beleggers ervaren om te investeren in het gewilde middenhuursegment zijn volgens Stec het gebrek aan marktconforme grondprijzen (koopwoningen leveren meer grondwaarde op), onvoldoende concreet gemeentelijk woonbeleid en koudwatervrees bij gemeenten voor wat betreft samenwerken met beleggers. Daarom zijn er onvoldoende locaties beschikbaar.

Intensievere samenwerking met gemeenten

Beleggers zetten blijkens het onderzoek duidelijk in op een betere samenwerking met andere partners dan alleen ontwikkelaars en makelaars. Negen op de tien woningbeleggers wil intensievere samenwerking met gemeenten over aantallen nieuwbouwwoningen, grondprijzen en uitpondtermijnen. En 70 procent van de beleggers blijkt meer te willen samenwerken met woningcorporaties.

Afgezien van de Randstad zijn gemeenten in het midden van het land, zoals Arnhem en Nijmegen, erg populair. Deze steden scoren iets beter dan de grote Brabantse steden. Ook steden als Groningen, Maastricht en Zwolle worden aantrekkelijk gevonden. De ideale huurprijs ligt volgens de beleggers tussen 711 en 900 euro, maar ook de bovenkant van sociale huur is populair: 65 procent van de beleggers wil hierin investeren. De meest gewilde oppervlakte zijn appartementen van 70 tot 90 m2 gbo en eengezinswoningen van 100 tot 120 m2 gbo. Kleine appartementen tot 50 m2 gbo scoren relatief laag.

Alleenstaanden en stellen favoriete doelgroepen

Favoriete doelgroepen van beleggers zijn alleenstaanden en stellen tot 34 jaar, 75-plussers zijn het minst populair. Ruim 40 procent van de ondervraagde beleggers wil in short & extended stay concepten investeren, 30 procent vindt studentenwoningen interessant. Ruim een kwart van de ondervraagde beleggers wil in zorggeschikte woningen investeren. Driekwart van de institutionele beleggers wil in middelgrote projecten vanaf dertig woningen investeren. Particuliere beleggers willen in veel gevallen ook in kleinere projecten investeren.

(Bron: ANP)

Deel dit artikel