Actualiteiten

Gemiddeld 2% hogere verkoopprijs bij beter energielabel

energie-huis-516_680x520_fit

Een beter energielabel kan aanzienlijke invloed hebben op de verkoopprijs van een woning. Gemiddeld is de verkoopprijs van woningen met een beter energielabel 2% hoger.

Een beter energielabel kan aanzienlijke invloed hebben op de verkoopprijs van een woning. Gemiddeld is de verkoopprijs van woningen met een beter energielabel 2% hoger, blijkt uit onderzoek van Calcasa.

Een onderzoek naar de relatie tussen verkoopprijzen en energielabels was eerder niet mogelijk, omdat onvoldoende woningen verkocht werden met een definitief energielabel. De in 2015 geïntroduceerde mogelijkheid om zelf een energielabel vast te stellen (het 3-sterrenenergielabel), heeft echter geleid tot een sterke stijging van het aantal verkopen met een definitief energielabel. Desondanks ontbreekt deze nog steeds bij circa 15% van de verkochte woningen. Bij verkochte vooroorlogse woningen ontbreekt zelfs bij 20% het definitieve energielabel.

Prijseffect beter energielabel

In onderstaande tabel worden de verschillen in verkoopprijzen voor vergelijkbare woningen met een verschillend energielabel weergegeven. Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkocht, leveren gemiddeld 2% meer op. In Nederland is de gemiddelde woningwaarde momenteel €297.000; een beter energielabel levert dan €6.000 op. Indien een energielabel twee of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8% en bij een verbetering van drie of meer labelstappen naar gemiddeld 3,6%.


(bron: Calcasa)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.