Actualiteiten

Gemiddelde 30 jaar vaste rente doorbreekt de grens van 3%

bankgebouw-321_680x520_fit

Voor het eerst in acht weken vielen er vorige week meer renteverhogingen (ABN AMRO, SNS) dan verlagingen te noteren. Het ging daarbij in de meeste gevallen om kleine aanpassingen.

Voor het eerst in acht weken vielen er vorige week meer renteverhogingen (ABN AMRO, SNS) dan verlagingen te noteren. Het ging daarbij in de meeste gevallen om kleine aanpassingen. Enkele aanbieders verlaagden de rente echter wat meer (NIBC, Lloyds, Venn, Hypotrust Comfort), waardoor de gemiddelde hypotheekrentes toch daalden. Hierdoor doorbrak het gemiddelde van 30 jaar vast (NHG) voor het eerst in de historie zelfs de grens van 3%. In 2014 zakte de gemiddelde 5-jaarsrente al onder dit percentage, in 2015 gevolgd door 10 en 20 jaar vast. Het illustreert maar weer eens de enorme invloed van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rentestand.

Donderdag publiceerde de ECB de notulen van de beleidsvergadering van september. Daaruit valt op te maken dat de ECB op de vergadering van eind oktober inderdaad zal besluiten tot afbouw van het programma vanaf begin volgend jaar. Het sterke herstel van de economie van de eurozone en het verdwijnen van de risico’s op deflatie maken dit mogelijk.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat de 10-jaars kapitaalmarktrente eind 2017 zal zijn
opgelopen tot 0,8%, en in 2018 verder tot 1,0%. De kortlopende rente zal voorlopig nog stabiel blijven.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.