Actualiteiten

Het einde van het hypotheekseizoen nadert

kartonnen-huisjes-363_680x520_fit

De Europese Centrale Bank (ECB) liet vorige week na afloop van de beleidsvergadering weten uit te gaan van een hogere economische groei dan in haar eerdere verwachtingen voor de komende jaren. Ook de inflatieverwachting wordt bijgesteld.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet vorige week na afloop van de beleidsvergadering weten uit te gaan van een hogere economische groei dan in haar eerdere verwachtingen voor de komende jaren. Ook de inflatieverwachting wordt bijgesteld. Desondanks blijven stimuleringsmaatregelen volgens de ECB voorlopig nodig, omdat de inflatie onder het gewenste niveau blijft. Ook het belangrijkste rentetarief is niet gewijzigd. De zogenoemde herfinancieringsrente, de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB, blijft op 0 procent staan. In Amerika is de Fed, de Amerikaanse koepel van centrale banken, al wel over gegaan tot afbouw van het opkoopprogramma. Bovendien is de rente daar sinds 2015 al een aantal maal verhoogd. De kapitaalmarktrente (10-jarige staatslening NL) stabiliseerde afgelopen week en is inmiddels gehalveerd vergeleken met begin juli.

Het einde van het hypotheekjaar lijkt nu toch te naderen: vorige week liep het aantal hypotheekaanvragen
landelijk terug met ongeveer 15% ten opzichte van de week ervoor. Ook het aantal verlagingen van de
hypotheekrente door geldverstrekkers neemt af: zowel de hoogte van de aanpassingen als het aantal mutaties. Alleen Woonfonds en Centraal Beheer verrasten met een forse verlaging op het 5 jaar vast tarief, waardoor de gemiddelde 5 jaar rente deze week wat meer daalde dan de andere gemiddelden. Overigens bevinden liefst acht van de tien gemiddelde hypotheekrentes die wij monitoren (variabel, 5, 10, 20 en 30 jaar vast; met en zonder NHG) zich momenteel op de laagste stand ooit. Alleen de huidige gemiddelde 10 en 20 jaar vaste rentes met NHG liggen beide met 0,12%-punt nog wat hoger dan het record uit oktober 2016.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.