Actualiteiten

Hof Leeuwarden: NAM moet waardedaling Groningse woningen direct vergoeden

muur-scheur1-378_680x520_fit

Het hof in Leeuwarden heeft bepaald dat de NAM woningeigenaren in het bevingsgebied in Groningen direct moet compenseren voor de waardedaling van hun woning door imagoschade.

Het hof in Leeuwarden heeft bepaald dat de NAM woningeigenaren in het bevingsgebied in Groningen direct moet compenseren voor de waardedaling van hun woning door imagoschade. De NAM wilde die schadevergoeding pas betalen bij verkoop van de woning. Volgens de NAM wordt dan pas duidelijk hoe groot de waardedaling is. Het gaat in deze uitspraak niet om schade die direct is ontstaan als gevolg van aardbevingen door gaswinning, maar bijvoorbeeld om compensatie voor de waardedaling van woningen in het bevingsgebied.

Uit onderzoek van de Atlas voor Gemeenten blijkt dat in de aardbevingsgebieden in Groningen 92.000 huizen sinds 2012 gemiddeld 2,2% minder waard zijn geworden door imagoschade. Zowel in een deel van de stad Groningen als op het platteland zijn huizen in waarde gedaald. Bij een gemiddelde prijs van 150.000 euro komt het neer op een totale waardevermindering van 300 miljoen euro.

Imagoschade

Voor het onderzoek is gekeken naar gebieden waar bij minstens 20% van de huizen schade als gevolg van de aardbevingen is vastgesteld. De gemeten waardedaling heeft geen betrekking op de fysieke schade die huizen hebben opgelopen. Ook huizen die niet beschadigd zijn, zijn in gebieden waar veel huizen fysieke schade hebben, minder waard geworden. De imagoschade is de laatste tijd afgenomen, omdat het aantal aardbevingen is gedaald.

De schade is het grootst in Loppersum, waar de huizen door imagoschade gemiddeld zo’n 8% minder waard zijn geworden. Ook in Appingedam, Bedum en Ten Boer is aanzienlijke imagoschade. In een deel van de stad Groningen ligt de imagoschade tussen 0,9% en 2,9%.

De uitspraak van het hof is gelijk aan die van de rechtbank. Het hof vindt, net als de rechtbank, dat een schatting van de waardevermindering mogelijk is zonder dat de woning wordt verkocht. Met deze uitspraak kunnen woningeigenaren die hun huis (nog) niet hebben verkocht aanspraak maken op een schadevergoeding vanwege de gaswinning.

De Stichting WAG, die 4000 huiseigenaren en 12 woningcorporaties vertegenwoordigt, is blij met de uitspraak. Zij willen zo snel als mogelijk met de NAM om tafel om de compensatie te bespreken. De uitspraak volgt vier jaar na de dagvaarding.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.