Actualiteiten

Hypotheek met rentevaste periode van 30 jaar wint aan populariteit

25-176_680x520_fit

Huizenkoper kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat zowel bij starters als doorstromers vooral een rentevaste periode van 30 jaar aan populariteit wint.

Huizenkoper kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat zowel bij starters als doorstromers vooral een rentevaste periode van 30 jaar aan populariteit wint. De voorkeur voor deze rentevaste periode is bij starters met 38 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden en bij doorstromers maar liefst met 45 procent. Huizenkopers zijn zich steeds meer bewust van de voordelen van een langere rentevaste periode. Hiermee is de woningeigenaar namelijk verzekerd van stabiele hypotheeklasten gedurende de gehele looptijd van de hypotheek.

De rentevaste periode van 30 jaar is bezig aan een indrukwekkende opmars. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal huizenkopers dat hiervoor kiest bijna verdrievoudigd. Ook de rentevaste periode van 20 jaar doet het nog steeds goed; deze periode wordt het vaakst gekozen door de huizenkoper. Wel is sprake van een lichte daling (6 procent) in vergelijking met een jaar geleden. Ook de rentevaste periode van 10 jaar zit in de lift en laat een stijging zien van 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het is opvallend dat starters vaker kiezen voor deze rentevaste periode in vergelijking met doorstromers. Starters stromen vaak binnen 10 jaar weer door naar een grotere woning. De keuze voor een rentevaste periode van 5 jaar is stabiel ten opzichte van een jaar geleden, zowel bij starters als doorstromers.

Groeiende concurrentie op hypotheekmarkt
Dat huizenkopers massaal kiezen voor een langere rentevaste periode is met name een gevolg van de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie is de laagste rente bij bestaande bouw nu 1,64 procent. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar is de laagste rente 2,60 procent. Deze kleine verschillen zijn mede het gevolg van de grotere concurrentie tussen aanbieders op de hypotheekmarkt.

“Vanwege de kleine renteverschillen en de lage rente wint een langere rentevaste periode snel aan populariteit. Nederlanders houden van zekerheid en deze zekerheid wordt steeds voordeliger. Een rekenvoorbeeld leert dat voor een stel met een jaarinkomen van € 25.000,- en € 35.000,- en met een hypotheek van € 250.000,- het verschil in netto maandlasten tussen 10 jaar en 30 jaar vast circa € 75,- per maand is, uitgaande van een rentepercentage van 2 procent bij een 10-jaars rente en 3,5 procent bij een 30-jaars rente” vertelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “We vinden dit een goede ontwikkeling, waarbij de consument profiteert van de groeiende concurrentie op de markt en de diversiteit in aanbod. Maar de consument moet zich goed laten adviseren of een 30-jaars rente de juiste keuze is in zijn of haar persoonlijke situatie. Je kunt niet bij elke geldverstrekker je huidige lage rentepercentage meeverhuizen naar een volgende woning, waardoor je soms goedkoper uit bent met een minder lange rentevaste periode.’’

(bron: De Hypotheker)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.