Actualiteiten

Hypotheekrente lijkt ook in 2018 historisch laag te blijven

woonwijk-333_680x520_fit

Afgelopen donderdag maakte Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat het opkoopprogramma vanaf januari 2018 wordt gehalveerd. Aan de lage rentestand lijkt voorlopig nog geen abrupt einde te komen.

Afgelopen donderdag maakte Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat het opkoopprogramma vanaf januari 2018 wordt gehalveerd. Het stimuleringsprogramma, dat eind van dit jaar afloopt, wordt verlengd tot september 2018 maar zal daarna indien nodig worden voortgezet. Met het programma waarmee sinds begin 2015 staatsobligaties worden opgekocht, poogt de ECB de groei in de eurozone te verhogen, de werkloosheid tegen te gaan en de inflatie te bevorderen.

Hoewel het beleid felle tegenstanders kent, lijkt het succesvol te zijn, al blijft de inflatie nog wel achter bij de gewenste hoogte van ongeveer 2% per jaar. Deze achterblijvende inflatie is een van de redenen dat de ECB voortzetting vooralsnog noodzakelijk acht. Het programma heeft onder andere geleid tot de enorme daling van de hypotheek- en spaarrente. Aan deze lage rentestand lijkt voorlopig dus nog geen abrupt einde te komen.

Vorige week was het aantal rentewijzigingen lager dan in de weken daarvoor. Dat komt waarschijnlijk doordat de onderliggende rente, de kapitaalmarktrente, al weken vrij stabiel is. Wellicht ook dat geldverstrekkers het besluit van de ECB hebben afgewacht. Ondanks de onzekerheid over de ECB-plannen is oktober wel de derde maand op rij waarin de hypotheekrente is gedaald. Als gevolg het ECB-nieuws daalde de rente op de kapitaalmarkt donderdag en vrijdag naar de laagste stand in twee weken.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.