Actualiteiten

Internationale studenten vaker in private huurwoning

Girl with friends backpack going class. Day college. Generate Ai

Internationale voltijdsstudenten (hbo en wo) woonden eind 2021 in vergelijking met uitwonende Nederlandse studenten relatief vaker in een huurwoning in de private sector. 64 procent woonde in een private huurwoning, tegenover 58 procent van de uitwonende Nederlandse studenten.

Internationale studenten vaker in private huurwoning

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat uitwonende Nederlandse studenten juist vaker in een huurwoning woonden van een woningcorporatie. Eind 2021 was een derde van de uitwonende voltijdsstudenten in het hoger onderwijs een internationale student.

Op 31 december 2021 woonden er 84.000 internationale voltijdsstudenten in Nederland. Bijna driekwart van die groep volgde een opleiding binnen het wetenschappelijk onderwijs (wo, universiteit), ruim een kwart volgde een hogere beroepsopleiding (hbo).

Thuiswonenden

De meeste Nederlandse voltijdsstudenten in het hoger onderwijs woonden nog thuis. Hbo-studenten (70 procent) woonden vaker thuis dan wo-studenten (45 procent). Internationale studenten woonden het vaakst in een eenpersoonshuishouden (72 procent), gevolgd door wonen met een partner (23 procent).

Uitwonende Nederlandse studenten

Uitwonende voltijdsstudenten woonden het vaakst in een huurwoning in de private sector, gevolgd door een huurwoning van een woningcorporatie. Het gaat om zowel zelfstandige woonruimtes als studentenkamers. Uitwonende Nederlandse studenten woonden relatief vaker in een corporatiewoning (29 procent) dan internationale studenten (20 procent). Woningcorporaties omvatten ook verenigingen voor studentenhuisvesting.

Internationale studenten woonden vaker in de private huursector (64 procent) dan Nederlandse studenten (58 procent). Ook woonden Nederlandse studenten vaker in een koopwoning (11 procent) dan internationale studenten (8 procent).

Maastricht

In de meeste steden woonden naar verhouding minder internationale studenten dan Nederlandse studenten, omdat hun totale aantal kleiner is. Maastricht is hierop een uitzondering, met fors meer internationale wo-studenten (58,9 per duizend inwoners) dan Nederlandse wo-studenten (33,2 per duizend inwoners).

Bekijk hier het volledige artikel inclusief grafieken en tabellen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.