Actualiteiten

Kleinste huurstijging sinds 1960 vanwege wetgeving

huizen-1303_680x520_fit

Na alle records op de koopwoningmarkt, nu ook een nieuw record voor de huurmarkt: de woninghuren zijn in juli 2021 met gemiddeld 0,8% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de kleinste huurstijging sinds 1960. Vanwege de coronacrisis zijn de regels voor het verhogen van woninghuren tijdelijk aangepast.

De huren van sociale huurwoningen stegen in juli 2021 met 0,3% bij zowel de woningcorporaties als de overige verhuurders. De huren van vrijesectorwoningen stegen met 2,2%. Dat meldt het CBS.

Huurstijging minder vanwege regelgeving
Vanwege de coronacrisis zijn de regels voor het verhogen van woninghuren tijdelijk aangepast. Voor gereguleerde huurwoningen mogen de huren per 1 juli 2021 een jaar lang niet omhoog. Vorig jaar was de maximaal toegestane huurverhoging nog 5,1% of 6,6%, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Verder is er dit jaar een eenmalige huurverlaging voor huurders bij woningcorporaties met een hoge huur en een laag inkomen.

Vanaf 1 mei 2021 is de jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesectorwoning begrensd tot de inflatie plus 1 procentpunt. Dit geldt voor de komende drie jaar. Dit jaar is de maximale huurverhoging 2,4%.

Minste huurstijging bij woningcorporaties
Bijna 70% van alle huurwoningen is in het bezit van woningcorporaties. Gemiddeld stegen de huren van sociale woningen bij corporaties per 1 juli van dit jaar met 0,3%. Dat is veel minder dan de 2,7% van vorig jaar. In ruim drie kwart van de gevallen bleven de woninghuren gelijk en bij ruim 9% van de woningen daalden de huren.

De huren van de vrijesectorwoningen gingen dit jaar gemiddeld met 2,2% omhoog tegen 3% in 2020. Bij ruim een derde van de woningen bleef de huur dit jaar gelijk en bij ruim een vijfde stegen de huren met het door de overheid bepaalde maximum van 2,4% t.o.v. een jaar eerder.

Bewonerswisseling zorgt voor hogere huurstijging
Verhuurders zijn niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder de woning betrekt. Bij een bewonerswisseling in het afgelopen jaar steeg de gemiddelde huur op 1 juli met 7,2% ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was dit nog 9,5%. Voor huurders die niet verhuizen was de gemiddelde huurverhoging dit jaar beperkt tot 0,3%. Voor bestaande huurders van sociale huurwoningen van corporaties was zelfs sprake van een lichte huurdaling van gemiddeld 0,1%.

Overijssel en Utrecht uitschieters
Er zijn behoorlijke verschillen in de huurstijging tussen de grote steden en de verschillende provincies. In Overijssel stegen de huren met 1,4% het meest. In Fryslân daalden de huren met gemiddeld 0,1%. Voor huurders die niet verhuisden daalden de huren in Fryslân zelfs met 0,4%. In Groningen en Drenthe bleven de huren voor bestaande huurders gelijk.

Van de vier grote steden gingen de huren in Den Haag het minste omhoog: 0,8%. Dat is precies het landelijk gemiddelde. In Utrecht is de huurstijging met 1,6% het grootst.

Op de hoogte van het laatste nieuws
Als verhuurmakelaar of verhuurbemiddelaar kun je niet zonder actuele kennis van de markt en een goed netwerk. VBO helpt je met het vestigen van je goede naam, het opbouwen van je netwerk en het verwerven van kennis. Maar ook met tal van praktische zaken rondom je eigen bedrijf.

Want je bent niet alleen verhuurmakelaar, maar ook ondernemer. En zoals elke ondernemer wil je niet te veel tijd kwijt zijn aan administratie en overhead. Ons Kolibri CRM is speciaal voor de vastgoedmarkt ontwikkeld.Ook bij juridische vraagstukken en marketing ondersteunen we je op praktische wijze.

Wil je weten of het lidmaatschap van VBO ook voor jou interessant is? Vraag dan het informatiepakket aanover het VBO-lidmaatschap.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.