Actualiteiten

Klimaatakkoord: verduurzaming woningmarkt krijgt verder vorm

gas-475_680x520_fit

Over het Klimaatakkoord is de afgelopen maanden door een aantal ‘tafels’ onderhandeld. De voorstellen voor de woningmarkt zien er als volgt uit…

Over het Klimaatakkoord is de afgelopen maanden door een aantal ‘tafels’ onderhandeld over het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Elk deel van de economie moet daar, via een tafel, een bijdrage aan leveren. De resultaten zijn deze week aan de minister van Klimaat gepresenteerd. Ook de plannen van de tafel Gebouwde Omgeving (o.a. woningmarkt) zijn duidelijk geworden.

Alternatieven voor gas

De belasting op op gas gaat vanaf 2020 met stapjes omhoog. Elektriciteit wordt daarentegen minder belast en de energieteruggave wordt verhoogd. In 2021 wordt voor iedereen duidelijk of zijn wijk van het gas af gaat, en welke bron voor verwarming er in de plaats komt.

Particulieren

In 2021 moeten jaarlijks 50.000 huizen verduurzaamd worden. Woningcorporaties zullen een grote rol spelen in de energietransitie. Jaarlijks moeten zij tienduizenden woningen aardgasvrij gaan maken. Particulieren die hun huis willen verduurzamen, kunnen dat in de toekomst doen met een gebouwgebonden financiering. Dat betekent dat de lening gekoppeld is aan de woning en niet aan de eigenaar. Hiervoor is wel een wijziging van de wet nodig. De kosten van die lening mogen niet hoger zijn dan wat de verlaging van de energierekening oplevert.

Eind dit jaar wordt het Klimaatakkoord definitief vastgesteld. Vanaf 2019 gaat dan de uitvoering beginnen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.