Actualiteiten

Landelijke prijsstijging in vrije huursector zwakt af

balkon-parasols-564_680x520_fit

De prijs van vrije sector huurwoningen nam het vierde kwartaal van 2018 toe, al lijkt de landelijke prijsstijging af te zwakken.

De prijs van vrije sector huurwoningen nam het vierde kwartaal van 2018 toe naar gemiddeld € 16,00 per vierkante meter, al lijkt de landelijke prijsstijging af te zwakken. Huurders die een nieuwe huurwoning betrokken betaalden 4,9 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2017. Het is voor het eerst in drieënhalf jaar dat de gemiddelde prijsstijging onder de 5 procent uitkomt. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van Pararius.

De prijsontwikkeling in het vierde kwartaal van 2018 zou een teken kunnen zijn van een trendbreuk. “Het verschil tussen de twee afgelopen kwartalen lijkt klein, echter, gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. De woningmarkt is nog steeds krap. Het aantal vrije sector huurwoningen dat op 1 januari 2019 werd aangeboden op Pararius lag 12,2 procent lager dan het aantal huurwoningen gemeten op 1 januari 2018.

Provincie Flevoland floreert

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector namen – net als vorig kwartaal – in alle provincies toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde vierkantemeterprijzen in Flevoland stegen het hardst met 26,7 procent naar € 12,37. Deze prijsstijging in Flevoland wordt sterk beïnvloed door Almere. Daar steeg het afgelopen kwartaal de gemiddelde prijs per vierkante meter met 22,2 procent naar € 12,55. Volgens makelaar Marcel Schumacher van Inter Immo Makelaars is deze prijsstijging te wijten aan een tekort aan huurwoningen in Almere. Ook komen er steeds meer expats naar deze stad. “Almere blijkt een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid, waarschijnlijk door de hoge huurprijzen in Amsterdam”, aldus Schumacher.

Amsterdam nog steeds aan kop

Met name in de grote steden is de vraag naar woningen groot. In Amsterdam zijn de huurprijzen sinds jaar en dag het hoogst van Nederland. Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in de hoofdstad € 22,98 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector (+3,2%). Al stijgen de prijzen in de hoofdstad procentueel minder hard dan andere grote steden. De landelijke procentuele prijsstijging van 4,9 procent wordt dus gedempt door Amsterdam.

Rotterdamse prijzen stijgen licht

Met een gemiddelde huurprijs van € 15,76 per vierkante meter per maand betaalden nieuwe huurders in Rotterdam 4 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2017. De gemiddelde huurprijsstijging in Rotterdam nam in 2018 ieder kwartaal toe. Binnen Rotterdam zijn de prijsverschillen groot. De gemiddelde huurprijs in Rotterdam Centrum van € 18,89 per vierkante meter per maand ligt ruim € 7,00 hoger dan de prijzen in de goedkoopste wijk Prins Alexander (€ 11,87).*

Huurprijzen Utrecht stijgen aanzienlijk

Anders dan in Amsterdam en Rotterdam stegen de prijzen in Utrecht aanzienlijk. Met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 17,21 per maand stegen de huurprijzen van nieuw aangeboden huurwoningen in het vierde kwartaal van 2018 met 12,9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017.
Makelaar Toine ten Bouwhuys van Covers & Jonker Makelaars uit Utrecht merkt dat de stad erg in trek is bij zowel Nederlandse woningzoekers als expats. “We zien tegenwoordig dat huurders in verhouding langere tijd in een huurwoning blijven wonen. De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen tijd ook hard gestegen dus men wacht vaak nog even met kopen, aldus Ten Bouwhuys.

Marktwerking nodig voor gezondere woningmarkt

“Verruiming van het middeldure huursegment is noodzakelijk, echter een snelle oplossing voor dit woningtekort en de stijgende huurprijzen is niet eenvoudig te vinden. Er bestaan verschillende opvattingen over de aanpak. Tenslotte heeft niet elke aanpak voor elke belanghebbende een positief effect”, zegt De Groot. Investeerders en beleggers zijn volgens De Groot hard nodig voor het verruimen van de woningvoorraad.

* De Rotterdamse wijk Overschie heeft te weinig objecten om een conclusie te trekken en is daarom buiten beschouwing gelaten.

(bron: Pararius)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.